Curtea Penală Internațională va examina posibile crime de război comise în Palestina. Reacția Israelului
Această examinarea preliminară ne va ajuta să stabilim dacă există o „bază rezonabilă” pentru a deschide o anchetă, a precizat Biroul procurorului, într-un comunicat.
„Procurorul va analiza în special problemele legate de competență și interesele justiției”, informează comunicatul.
Guvernul palestinian a aderat la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curții, la 2 ianuarie. Această decizie îi va permite procurorului CPI să deschidă, în viitor, anchete privind eventuale crime.
Autoritatea Palestiniană a recunoscut, la 1 ianuarie, competența CPI în presupuse crime comise începând cu 13 iunie 2014, adică din momentul în care Israelul a lansat o vastă campanie de arestări urmată de un război în Fâșia Gaza.
Potrivit CPI, acceptarea acestei competențe nu corespunde unei aderări la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curții, solicitate la 2 ianuarie de Autoritatea Palestiniană.
Cererea de aderare la CPI depusă de Autoritatea Palestiniană se înscrie într-o ofensivă diplomatică condusă de palestinieni la ONU.
CPI, cu sediul la Haga, este competentă, începând cu 1 iulie 2002, de anchetarea presupușilor autori de acte de genocid, de crime împotriva umanității și crime de război.
O sută douăzeci și două de state, printre care nu figurează Israelulul, au aderat până în prezent la Statutul de la Roma.