Curtea Supremă a SUA a invalidat legea ce definește căsătoria ca pe o uniune bărbat-femeie
Curtea Supremă a Statelor Unite a invalidat miercuri legea ce apără căsătoria definind-o ca pe o uniune între un bărbat și o femeie, o decizie care reprezintă o victorie majoră pentru susținătorii căsătoriei gay, relatează AFP.
Această decizie permite cuplurilor homosexuale căsătorite legal în 12 dintre cele 50 de state și în capitală, Washington, să aibă acces la aceleași avantaje federale ca și cuplurile heterosexuale.
„Suntem pe cale să adoptăm și vom putea oferi familiei noastre toată stabilitatea necesară”, și-a exprimat bucuria, după anunț, un francez, Olivier, căsătorit cu un american de trei ani, la Washington, un oraș care permite deja uniunile între persoasoane de același sex.
Aproximativ 1.000 de persoane, majoritatea tineri și susținători ai căsătoriei gay, s-au reunit în fața Curții Supreme, ca reacție la această decizie mult așteptată.
O studentă din los Angeles, Amanda Manolo, în vârstă de 19 ani, s-a declarat „încântată” și a conchis că „oamenii vor putea beneficia de ajutoare federale” acordate de obicei cuplurilor căsătorite.
Legea din 1996 pentru „apărarea căsătoriei”, definită ca uniune între un bărbat și o femeie, este „anticonstituțională, deoarece ea este o privare de acces la libertate a unor persoane, (acces) care este protejat de al Cincilea Amendament”, a stabilit Curtea, plasându-se astfel de partea avizului Guvernului Obama.
O văduvă lesbiană din New York, Edith Windsor, susținută de administrația Obama, reclama ca această lege federală, cunoscută sub numele de DOMA (Defense of marriage Act), să fie invalidată ca discriminatorie.
Într-o decizie adoptată cu votul a cinci judecători la patru, Curtea Supremă apreciază că „DOMA nu poate supraviețui potrivit acestor principii” care încalcă clauza constituțională de protejare a egalității aplicabile la nivelul Guvernului federal.
Decizia a fost citită de judecătorul Anthony Kennedy, numit de un președinte republican, care a votat în acest caz alături de judecătorii progresiști. Președintele Curții, John Roberts, și ceilalți trei colegi conservatori ai săi au votat împotrivă.