Prima pagină » Știri externe » CUTREMUR de 6,7 grade în Nepal, la o zi după seismul devastator de 7,8 grade. Bilanțul a ajuns la 2.400 de morți

CUTREMUR de 6,7 grade în Nepal, la o zi după seismul devastator de 7,8 grade. Bilanțul a ajuns la 2.400 de morți

CUTREMUR ÎN NEPAL. Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade a avut loc în această dimineață în Nepal, fiind resimțit și în India. Acest cutremur vine la o zi după ce un alt seism de 7,8 grade pe scara Richter a lovit Nepalul.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade a avut loc în această dimineață în Nepal, fiind resimțit și în India. Acest cutremur vine la o zi după ce un alt seism de 7,8 grade pe scara Richter a lovit Nepalul.

Poliția nepaleză a anunțat că bilanțul seismului de sâmbătă a ajuns la 1.910 morți și 4.625 de răniți, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puțin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraș cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile și înghesuite.

FOTO: CNN.com

gândul continuă să transmită în format LIVE TEXT principalele informații despre seria de cutremure și avalanșe din Nepal:

UPDATE 16:48 Bilanțul oficial al seismului cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal depășește 2.400 de morți și ar putea să mai crească, în condițiile în care echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături, relatează DPA în pagina electronică.

UPDATE 16:43 MAE a informat duminică că încă 9 cetățeni români au fost localizați după cutremurul din Nepal, toți fiind în siguranță. „Ministerul Afacerilor Externe informează că pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificați încă 9 cetățeni români care de asemenea se află înafara oricărui pericol. Astfel, bilanțul cetățenilor români localizați, contactați și care sunt în siguranță la acest moment este de 28 de persoane”, se precizează într-o informare de ultimă oră a MAE.

De asemenea, MAE reafirmă că nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român, printre victimele seismului.

UPDATE 15:00 FMI se declară pregătit să evalueze necesarul de finanțare pentru Nepal, informează Bloomberg. Totodată, mai multe guverne, companii private și ONG-uri s-au declarat dornice să ajute după această tragedie, scrie Mediafax.

UPDATE 14:45 Oamenii pot folosi serviciul Google Person Finder, pentru a găsi persoane dispărute după cutremurele din Nepal.

UPDATE 13:35 Bilanțul cutremurului a trecut de 2.200 de morți.

UPDATE 13:05 Președintele Iohannis transmite un mesaj de compasiune față de cei afectați de cutremurele din Nepal: Îmi exprim compasiunea și solidaritatea față de persoanele afectate de cutremurul din Nepal. În aceste momente de adâncă tristețe, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate”.

UPDATE 12:00 Cutremurul de astăzi a declanșat noi avalanșe pe Everest, a informat alpinistul român Alex Găvan, care se află acolo.

UPDATE 11:30 MAE informează că a găsit 19 cetățeni români în Nepal și că sunt toți în afara oricărui pericol: „Vă informăm că,  până în prezent, au fost identificați 19 cetățeni români, care au fost contactați și se află în afara oricărui pericol. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi și al Consulatului Onorific al României din Nepal, continuă eforturile de verificare a prezenței, respectiv a situației altor cetățeni români care s-ar afla în Nepal, în zona respectivă, inclusiv dacă există vreun cetățean român afectat în urma recentei replici din cursul acestei dimineți, în pofida unor conexiuni de internet și de telefonie extrem de dificile datorită circumstanțelor. Reamintim că cetățenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur au la dispoziție pentru informații numărul de telefon 0728.557.116 sau e-mailul [email protected]„.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanșat o avalanșă pe Muntele Everest, care a îngropat parțial tabăra de bază folosită de alpiniștii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanșă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpiniști au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Fotografii impresionante ale AFP pe Everest, după primele avalanșe// Captură foto: The Telegraph

Un prim elicopter a decolat duminică dimineață din Kathmandu pentru a transporta răniții de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condițiilor meteorologice.

Eforturile de salvare se intensifică, numeroase țări și organizații internaționale trimițând ajutoare, în condițiile în care bilanțul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depășește 1.900 de morți, 17 alpiniști, între care un inginer Google, fiind uciși de avalanșa de pe Muntele Everest.

Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanșă pe rețelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunță că primii răniți au fost preluați de elicoptere. „Toți răniții grav evacuați cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn”, a scris românul.

Unul dintre șefii Google, mort în avalanșă

Printre cei uciși pe munte se numără și Dan Fredinburg, un inginer Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanșei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.

Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puțin 1.000 de alpiniști, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Alex Găvan a anunțat că alpinistul Willie Benegas a fost transportat cu elicopterul la tabăra 1 pentru a duce frânghii și alte instrumente necesare alpiniștilor blocați acolo.

În condițiile în care Guvernul nepalez este copleșit de situație, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale și echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane. În urma seismului, care a fost resimțit și în statele învecinate, 44 de persoane au murit în India și alte 17 în regiunea autonomă chineză Tibet.

Mai multe organizații internaționale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale și alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie și Pakistanul sunt printre țările care oferă experți în operațiuni de salvare.

FOTO: Times of India

Cutremurul de sâmbătă a provocat prăbușirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, și temple hinduse.

Salvatorii, unii purtând măști pe față din cauza prafului, căutau în continuare eventuali supraviețuitori printre dărâmături. Unii dintre ei săpau cu mâinile goale prin moloz.

Mii de persoane și-au petrecut noaptea afară, pe temperaturi apropiate de limita înghețului și în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.

Autor
Autor

Citește și