Prima pagină » Știri externe » CUTREMUR ÎN NEPAL. Turnul istoric Dharara s-a prăbușit. MAE: Toți cetățenii români identificați în Nepal sunt bine

CUTREMUR ÎN NEPAL. Turnul istoric Dharara s-a prăbușit. MAE: Toți cetățenii români identificați în Nepal sunt bine

CUTREMUR ÎN NEPAL. Turnul istoric Dharara, un simbol al capitalei nepaleze Kathmandu, s-a prăbușit în timpul cutremurului de 7,9 grade pe scara Richter.

Turnul istoric Dharara, un simbol al capitalei nepaleze Kathmandu, s-a prăbușit în timpul cutremurului de 7,8-7,9 grade pe scara Richter, produs sâmbătă dimineața în Nepal. Clădirea, înaltă de aproape 63 de metri, era construită în 1832 și le oferea turiștilor o vedere panoramică asupra văii Kathmandu, a declarat jurnalistul Kanak Masni pentru CNN. Nu se știe deocamdată câte persoane se aflau în turn în momentul prăbușirii.

Masni a mai precizat că acesta pare să fie „cel mai grav cutremur din Nepal după cel din 1934”, care a avut magnitudinea 8 și s-a produs în apropierea muntelui Everest, provocând moartea a peste 10.000 de persoane.

gândul continuă să transmită principalele informații despre această tragedie în format LIVE TEXT. Prima parte se găsește AICI

UPDATE 22:45 Veste bună de la MAE: toți cei 10 cetățeni români identificați în Nepal sunt bine, inclusiv alpiniștii. Redăm ultimele informații primite de la Ministerul de Externe: „Vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă a informat că doi alpiniști români, aflați pe versant în momentul producerii avalanșei provocate de cutremur, sunt bine și în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal.  Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediție. Precizăm că cei doi alpiniști fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanșei. Până acum, nu se reușise stabilirea unui contact cu cei doi. Reamintim că, până în prezent, au fost identificați în Nepal 10 cetățeni români: șase turiști și cei patru alpiniști menționați mai sus. Toți aceștia sunt bine”.

UPDATE 21:30 Cel puțin 13 oameni au murit într-o tabără de la baza Everestului, în avalanșele produse de cutremur, anunță armata indiană, citată de CNN.

UPDATE 19:25 Alpinistul român Alex Găvan a transmis că, date fiind circumstanțele actuale, în ciuda numeroaselor solicitări de interviuri din partea instituțiilor mass media, nu poate face decât o declarație: „Există un timp pentru a acționa și un timp pentru a vorbi. De acestă dată suntem în prima situație. Orice declarație făcută în această situație nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit și nici să îi ajute pe toți cei care sunt acum într-o situație de urgență. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt așteptate mâine la prima oră, dacă vremea permite, precum și toți cei care vor avea grijă de cei răniți în această noapte. Orcie alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect față de marea amărăciune și marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acțiunii”.

Alex Găvan a precizat că este bine, se află în tabăra de bază și s-a implicat în operațiunile de salvare.

UPDATE 19:15 Ultimele informații despre bilanțul cutremurului: BBC, citând poliția locală, spune că cel puțin 1.000 de oameni au murit. CNN, care citează Centrul Național de Urgență din Nepal, informează că este vorba despre cel puțin 1.457 de morți.

Sute de persoane au murit, sâmbătă, 25 aprilie, în urma seismului.  Epicentrul său a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraș ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri, relatează Mediafax.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru BBC că 876 de oameni și-au pierdut viața, iar alți peste 1.700 au fost răniți. Cel puțin 524 de persoane au murit la Kathmandu, a precizat acesta.

Pe de altă parte, un oficial din Ministerul de Interne declara anterior pentru Reuters că bilanțul era de 758 de morți în Nepal. Alte 34 de decese au fost raportate în nordul Indiei și unul în Bangladesh.

De asemenea, cutremurul a provocat și o serie de avanlanșe pe muntele Everest, unde, potrivit Asociației Române pentru Alpinism și Explorare, se află în expediție cel puțin cinci români.

Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, a anunțat pe contul de Twitter că nu a fost rănit.

„Tabăra de bază de pe Everest cutremur uriaș apoi avalanșă de pe Pumori”, a scris el. „Alergând pentru viață din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan. El a revenit ulterior cu un nou mesaj pe Twitter, în care face apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniților de pe Everest. „Am ajutat la căutarea și salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulți morți. Mult mai mulți răniți. Mulți vor muri” dacă nu sunt transportați cu elicopterele de urgență, a avertizat Găvan.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur anunțase anterior că tabăra de bază a fost „grav avariată” și echipa sa este blocată. „Vă rog, rugați-vă pentru toată lumea”, a scris el pe Twitter.

Un alt alpinist, Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe fața sudică a Everestului a transmis că Tabăra de Bază a fost sever afectată, iar echipa lui se află izolată în Tabăra 1. Nu există informații despre locul în care se află, precum și despre starea celorlalți trei alpiniști: Teofil Vlad, Zsolt Torok și Justin Ionescu.

Cutremurul a provocat pagube și victime și în statele învecinate India și Bangladesh, dar și în Tibet.

Guvernul a decretat stare de urgență în zonele afectate.

Citește și