Prima pagină » Știri externe » Turcia și Siria își PLÂNG morții. Peste 5.000 de morți și peste 20.000 de răniți în urma cutremurului de 7,8 pe scara Richter. Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni | VIDEO

Turcia și Siria își PLÂNG morții. Peste 5.000 de morți și peste 20.000 de răniți în urma cutremurului de 7,8 pe scara Richter. Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni | VIDEO

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 5.000 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce și peste 20.000 de răniți. Imagini apocaliptice în Turcia – Autostrada s-a prăbușit.

Update ora 14:20 – Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni în zonele afectate de cutremure

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi stare de urgenţă în zonele afectate de cele două cutremure puternice de luni, anunţă agenţia Anadolu.

Starea de urgenţă este în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii afectate de cutremur.

„Am decis să declarăm starea de urgenţă pe baza autorităţii care ne este dată de articolul 119 din Constituţie. Declarăm 10 provincii în care s-a produs cutremurul drept zone calamitate care afectează viaţa generală”, a anunţat preşedintele turc. „Vom finaliza rapid procedurile prezidenţiale şi parlamentare cu privire la decizia privind starea de urgenţă, care va dura 3 luni şi acoperă 10 provincii în care s-au produs cutremurele”, a adăugat el.

„Ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria Republicii, ci şi din geografia noastră şi a lumii”, a argumentat Erdogan.

„Avem 3.549 de morţi şi 22.168 de răniţi”, a anunţat Erdogan, ceea ce înseamnă că numărul total al victimelor din Turcia şi Siria a ajuns la 5.151, scrie News.ro.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei / Sursă FOTO: Profimedia Images

Update ora 13:50 – Prima misiune a echipei de căutare-salvare RO-USAR, în Turcia

Chiar acum, echipa de căutare-salvare a României se află într-o misiune de identificare și recuperare a unei familii (soț, soție și copil) surprinse sub dărâmături, în orașul Antakya.

Din informațiile pe care le avem la acest moment, părinții răspund la comunicările cu echipa noastră. Clădirea este prăbușită complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut 9 etaje.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune a intervenției echipelor venite în sprijin.

Update ora 13:40 – OMS: Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate

Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă, informează AFP.

„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa 5 milioane sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizaţiei.

„OMS cunoaşte capacitatea puternică de reacţie a Turciei şi consideră că principalele nevoi nesatisfăcute s-ar putea afla în Siria pe termen imediat şi mediu”, a adăugat ea, citată de Agerpres.

Update ora 13:25 – Un fotbalist a fost găsit MORT după seria de cutremure devastatoare din Turcia

Un fotbalist a fost găsit mort după seria de cutremure devastatoare din Turcia. Ahmet Eyup Turkaslan avea 28 de ani și era portarul echipei Malatyaspor. Sportivul a fost găsit mort sub dărâmături, după ce blocul în care locuia s-a prăbușit.

Update ora 13:00 – Comunitatea Sectorului 4 trimite în zona afectată de cutremure un convoi umanitar

Sectorul 4 al Municipiului București se alătură eforturilor comunității internaționale și va trimite în cel mai scurt timp, în zona afectată de cutremure, mai multe TIR-uri cu tot ce este nevoie, atât pentru a ușura intervenția dificilă a  salvatorilor, cât și pentru amenajarea în condiții optime a campusurilor pentru sinistrați.

Camioanele Sectorului 4 vor transporta în Turcia materiale sanitare, medicamente, alimente, apă, haine, pături, corturi, paturi, saltele, saci de dormit, generatoare și aeroterme, iar în funcție de nevoile reale ale poporului turc, pe care le identificăm împreună cu reprezentanții Ambasadei Turciei la București, sprijinul pe care comunitatea noastră îl oferă celor afectați va putea fi suplimentat.

„În primul rând, transmit condoleanțe familiilor îndoliate în urma cutremurelor de luni dimineața, din sudul Turciei. Comunitatea Sectorului 4 le este alături și oferă sprijinul necondiționat celor care suferă în aceste momente și care au rămas fără adăpost. Am luat decizia, ca în cel mai scurt timp, de aici, din Sectorul 4, să plece către zonele afectate camioane cu materiale de prim ajutor de care oamenii au mare nevoie”, a declarat Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4.

Update ora 12:40 – Castel vechi de 2.000 de ani, DISTRUS de cutremurele din Turcia și Siria

Mai multe situri de patrimoniu au fost distruse parțial sau integral după cutremurul care a lovit centrul şi sudul Turciei şi nord-vestul Siriei luni dimineaţa. Cea mai notabilă structură distrusă este Castelul Gaziantep din sud-estul Turciei. Castelul istoric de piatră, sit istoric şi o atracţie turistică, a fost construit de Imperiul Hitit ca turn de veghe în timpul celui de-al doilea mileniu î.Hr.

(Citește mai multe detalii și vezi mai multe poze aici…)


Update ora 11:40 – China trimite ajutoare către Turcia și Siria

China a declarat că va face tot posibilul pentru a oferi asistență Turciei și Siriei, după ce un cutremur devastator a lovit luni regiunea, provocând moartea a cel puțin 5.000 de persoane și rănirea a peste 24.000 de persoane din ambele țări.

Primul lot de ajutor pentru Turcia va fi de 40 de milioane de yuani chinezi (5,9 milioane de dolari), trimițând în același timp echipe de salvare și medicale, precum și provizii de urgență, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe (MAE), Mao Ning.

Beijingul se coordonează cu Siria pentru livrările de urgență și accelerează implementarea proiectelor de ajutor alimentar în curs de desfășurare, a adăugat Mao, potrivit CNN.

Update ora 11:00 – Bilanțul victimelor din Turcia și Siria depășește 5.000 de morți 

Vicepreședintele Turciei a declarat că bilanțul victimelor cutremurului din această țară se ridică acum la 3.419 morți, relatează potrivit theguardian.

Bilanțul oficial combinat al morților din Turcia, Siria și din zonele controlate de rebeli din Siria se ridică la 5.021.

Update ora 10:50 – 240 de replici ale ale cutremurelor care au devastat luni Turcia şi Siria

Două sute patruzeci şi trei de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia.

Acest bilanţ revizuit a fost anunţat de preşedintele AFAD, Yunus Sezer, marţi dimineaţă.

Update ora 10:30 – Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs marți în estul Turciei

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs marți în estul Turciei, a anunțat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).

Reuters relatează că centrul a precizat că seismul a avut loc la o adâncime de 46 km (28,58 mile).

Seismologii se așteaptă să existe o serie de replici după cele două cutremure majore de ieri. Deși mai puțin puternice decât evenimentul inițial, acestea reprezintă un risc pentru lucrătorii de salvare și ar putea provoca noi prăbușiri în rândul clădirilor deja slăbite de cutremurele de ieri, potrivit The Guardian.

Update ora 10:15 – 5.775 de clădiri s-au prăbușit în Turcia

24.400 de persoane implicate în operațiunile de căutare și salvare din Turcia, 5.775 de clădiri confirmate ca fiind prăbușite
Turcia a desfășurat peste 24.400 de persoane pentru căutare și salvare în zona cutremurului și a confirmat că 5.775 de clădiri s-au prăbușit.

Numărul de personal ar urma să crească odată cu sosirea altor persoane, deși condițiile de iarnă împiedicau desfășurarea lor, a declarat marți Orhan Tatar, oficial al agenției de gestionare a dezastrelor.

Associated Press relatează că Tatar a declarat că agenția sa a primit 11.342 de rapoarte privind clădiri prăbușite, dar doar 5.775 dintre aceste rapoarte au fost confirmate.

Aproximativ 55 de elicoptere au efectuat 154 de ieșiri pentru a transporta ajutoare de urgență, iar aproximativ 85 de camioane distribuiau alimente, a spus el.

Update ora 10:00 – Bilanțul total al victimelor se apropie de 5.000 de morți

Cel puțin 812 persoane au fost ucise în zonele controlate de guvern în Siria în urma a două cutremure mortale și a unei serii de replici în Turcia vecină, a anunțat marți agenția de presă de stat SANA.

SANA a precizat că cel puțin 1.449 de persoane au fost rănite în provinciile Alep, Latakia, Hama, Idlib și Tartous.

De asemenea, Reuters relatează că bilanțul victimelor dat de cei care operează în zonele controlate de rebelii sirieni a crescut la 790 de morți, cu un avertisment că acesta va crește „dramatic”.

Având în vedere că cel mai recent bilanț al victimelor din Turcia a fost dat ca fiind de 3.381 de morți, acest lucru duce numărul total de morți confirmați oficial în cele trei zone la 4.983.

Update ora 09:45 – Transgaz se oferă să trimită echipe în Turcia care să ajute la remedierea avariilor provocate de cutremurele care ai afectat regiunea

Transgaz anunță că este pregătită să îşi trimită echipele tehnice în Turcia, ca să ajute la remedierea avariilor provocate de cutremurele care au afectat puternic regiunea.

(Citește continuarea aici….)

Directorul general al SNTGN Transgaz, Ion Sterian

Directorul general al SNTGN Transgaz, Ion Sterian

Update ora 9:30 – Bilanțul cutremurului a crescut la aproape 4.900 de morți în Turcia și Siria 

Cel puțin 4.890 de morți au fost confirmați acum în Turcia și Siria, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 a zguduit regiunea luni dimineață.

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la cel puțin 3.381 de morți marți, în jurul orei locale 9:45, ora 9:45, a declarat Orhan Tatar, un oficial din cadrul agenției de gestionare a dezastrelor din această țară, în cadrul unei ședințe televizate.

De asemenea, au fost raportate cel puțin 20.426 de răniți, potrivit lui Tatar.

Până în prezent, 11.000 de clădiri au fost raportate ca fiind avariate în Turcia, a precizat el. Aproape 25.000 de intervenienți de urgență lucrează la locurile afectate, a adăugat el.

Update ora 9:20 – Incendiu în portul Iskenderun de la Marea Mediterană

Incendiu în portul Iskenderun de la Marea Mediterană continuă pentru a doua zi.

Imaginile de televiziune au arătat un fum negru și gros care se ridica din containerele în flăcări care s-au răsturnat în momentul cutremurelor de luni.

Agenția de știri de stat turcă Anadolu a declarat că o navă a pazei de coastă turcești sprijină eforturile de stingere a incendiului.

Update ora 9:10 – Imagini apocaliptice în Turcia – Autostrada s-a prăbușit

Imagini incredibile continuă să vină din Turcia unde o autostradă s-a prăbușit formând adevărate cratere.

Update ora 9:00 – Peste 4.800 de morți  în Turcia și Siria 

Bilanțul cutremurelor de luni din Turcia a crescut cu 460 de morți în ultimele ore, de la 2.921 la 3.381, potrivit organizației de presă Anadolu, care citează Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

Având în vedere că cel mai mare număr de morți provine din Siria, a cărui cifră cea mai recentă este de 1.444, bilanțul total se ridică la 4.825 de morți.

OMS a avertizat că numărul de morți ar putea crește de peste patru ori mai mult decât această cifră, adică aproximativ 20.000, în zilele următoare, potrivit theguardian.

Update ora 8: 50 – Cutremurul de luni este cel mai puternic înregistrat în Turcia din 1939 încoace, potrivit ONU

Organizația Națiunilor Unite a declarat că seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață sudul Turciei a fost cel mai puternic cutremur din ultimii 80 de ani.

„Acesta este cel mai puternic cutremur înregistrat în Turcia din 1939 încoace”, se arată într-un raport de situație publicat luni de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA).

UNOCHA a precizat că echipele de intervenție de urgență ale Organizației Națiunilor Unite pentru evaluarea și coordonarea dezastrelor (UNDAC), ale Grupului consultativ internațional de căutare și salvare (INSARAG) și ale echipelor medicale de urgență ale Organizației Mondiale a Sănătății (EMT) sunt mobilizate în Turcia pentru a ajuta la răspunsul umanitar.

„ONU și partenerii monitorizează îndeaproape situația de pe teren și caută să mobilizeze fonduri de urgență în regiune”, se arată în raport.

Update ora 8:30 – Salvatorii români au ajuns în provincia Hatay. Operațiune de salvare contracronometru

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, unde a început să construiască baza de operaţii şi a făcut prima misiune de recunoaştere, anunţă IGSU.

Aceasta este prima zonă pe care autorităţile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă – AFAD, cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

În această dimineaţă, înainte de a începe deplasarea către locaţia bazei de operaţii stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofiţer şi 2 subofiţeri cu 2 câini de căutare-salvare au făcut o misiune de recunoaştere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.

Update ora 8:20 – Au avut loc 100 de replici ale cutremurului până în prezent în Turcia, potrivit USGS

Cel puțin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare au avut loc de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață, ora locală, sudul Turciei, potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite.

Pe măsură ce timpul de la cutremurul inițial se prelungește, frecvența și magnitudinea replicilor tind să scadă. Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 – 6,0 sunt încă susceptibile de a se produce și aduc un risc de deteriorare suplimentară a structurilor compromise de cutremurul inițial. Acest lucru aduce o amenințare continuă pentru echipele de salvare și supraviețuitori.

Replicile se întind pe o distanță de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est și care se întinde de la granița cu Siria până în provincia Malatya, potrivit CNN.

Update ora 08:00 – MAE: Opt cetățeni români și doi polonezi aflați în Turcia, aduși cu un avion MApN în România

În cursul serii de luni, opt cetățeni români au fost îmbarcați cu succes pentru a fi repatriați de pe Aeroportul turc din Adana, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcați la bordul aceleiași aeronave.

(Citește continuarea aici…)

ȘTIRE INIȚIALĂ

Condițiile dificile și temperaturile foarte scăzute au împiedicat eforturile de salvare de peste noapte în Turcia și Siria, la o zi după ce un cutremur puternic a lovit regiunea, ucigând cel puțin 4.300 de oameni, scrie The Guardian.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, notează sursa citată.

Misiuni internaționale de salvare au fost implicate în ambele țări și au lucrat toată noaptea de luni spre marți pentru a găsi supraviețuitori.

Cutremurul de 7,8 pe scara Richter și replicile care au urmat luni dimineață, inclusiv un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade, au distrus blocuri întregi de apartamente din Turcia și au provocat mai multe distrugeri asupra comunităților siriene deja devastate de peste un deceniu de război.

Șapte zile de DOLIU NAȚIONAL în Turcia, după cutremurele de luni

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cele două cutremure puternice care au zguduit sudul ţării.

Statistica arată că acestea au fost cele mai cele mai puternice cutremure înregistrate în regiune în aproape un secol, transmite TRT.

Potrivit acestui decret publicat de Guvernul de la Ankara, drapelele vor fi coborâte în bernă până duminică, 12 februarie, la apusul soarelui.

Vă recomandăm să citiți și:

EXCLUSIV | Turcia, în doliu după cele două cutremure apocaliptice. Seismolog: „În toată cariera mea de 32 de ani nu am văzut așa ceva. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,8, este de 15 ori mai mare decât seismul nostru din ’77”

LIVE UPDATE | FOTO-VIDEO: Două cutremure cu magnitudinea de peste 7,5 în Turcia și Siria, în decurs de nouă ore: Peste 1.900 de MORȚI și mii de răniți / România trimite salvatori
AVERTISMENT teribil al seismologilor: cutremurul din Turcia ar putea avea mii de replici!

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, în urma cutremurului soldat cu peste 500 de morți / CNSU, convocat luni de premierul Nicolae Ciucă

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și