Cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,9 grade, în largul Peninsulei Alaska
Alerta de tsunami, emisă imediat după producerea cutremurului pentru Alaska și Coasta de Vest a Canadei, dar nu și pentru Hawaii, a fost anulată.
Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la ora 20.53 GMT (23.53, ora României), la 24 de kilometri sud-est de insula Little Sitkin, în Alaska, un stat american situat la nord-vestul Canadei. USGS a anunțat inițial că seismul a avut magnitudinea de 8.
Epicentrul s-a situat la o adâncime de 114,4 kilometri, potrivit experților americani. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, dintre care una cu magnitudine de 6. Nicio pagubă majoră nu a fost constatată.
„Nu a existat o reacție de panică”, a relatat pentru AFP Layton Lockett, un oficial al orașului Adak, după ce a dat alarma pentru evacuarea a aproximativ 150 de persoane din zonele de coastă.
„Suntem obișnuiți cu astfel de cutremure”, a spus el, declarându-se mulțumit că nu s-au înregistrat victime sau pagube importante.
„În prezent, suntem în stadiul de verificare”, a adăugat. „Ne așteptăm ca imobilele să nu aibă probleme. Suntem mai îngrijorați pentru principalele infrastructuri, precum drumurile, apa și canalele de scurgere, sistemul electric”, a precizat el. „Vom verifica totul, dar cred că ar trebui să funcționeze”, a declarat oficialul local.
Riscul producerii unui tsunami de mare amploare a fost exclus. „Pe baza datelor disponibile, nu se așteaptă un tsunami devastator în Pacific, în timp ce (arhipelagul) Hawaii nu este amenințat”, a anunțat Centrul de alertă a tsunamiurilor din Pacific.
Little Sitkin face parte din insulele Aleutine, un arhipelag în formă de arc situat la sud-vest de Alaska. Douăsprezece cutremure cu magnitudini de peste 7,5 au avut loc în această zonă începând din 1900.
Centrul național de alertă a tsunamiurilor a precizat că alerta a fost emisă pentru zonele de coastă începând de la Nikolski, pe insula Umnak, până la insula Attu, în extremitatea vestică a arhipelagului Aleutine.
„Inundații periculoase în zonele de coastă, însoțite de curenți puternici, sunt posibile și pot avea loc la câteva ore după sosirea tsunamiului”, a avertizat centrul.
Seismul de luni este cel mai puternic înregistrat în zonă de la cutremurul cu magnitudine de 8,7 produs în 1965 în largul insulelor Rat, potrivit unor date ale USGS citate în presa locală.
Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro