Un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață în largul insulei Creta, anunță Institutul de Geodinamică de la Atena.
Până în prezent nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale, dar autoritățile le-au solicitat persoanelor care locuiesc în apropierea țărmului să se îndrepte către zone mai înalte, de teama producerii unui tsunami.
Ulterior, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a revizuit magnitudinea cutremurului, la 6 grade pe scara Richter, informează Reuters.
Seismul s-a produs la o adâncime de 80 de kilometri a fost resimțit chiar și în capitala Egiptului, Cairo.
O avertizare de tsunami au fost emisă de EMSC, care le-a transmis localnicilor „să se îndepărteze de coastă și să ajungă într-un loc mai înalt”. Avertizarea a fost, între timp, retrasă.
Mai multe cutremure de acest tip au fost înregistrate în ultimii ani în Creta, o destinație de vacanță foarte populară, care primește mii de turiștii în fiecare an.
Un bărbat a murit pe 27 septembrie 2021, când cupola unei biserici care era în curs de renovare în orașul Arkalochori a cedat în urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter.
Pe 20 iulie 2022, un cutremur cu magnitudinea de 4,8 s-a produs în mare.
În ciuda alertei de tsunami de luni, specialiștii în fizica pământului susțin că acest tip de cutremure nu reprezintă, în mod normal, un pericol.
Grecia se află într-o regiune foarte activă din punct de vedere seismic. Marea majoritate a cutremurelor nu provoacă însă daune.
În octombrie 2020, un cutremur care a lovit insula Samos din Marea Egee, dar și coasta turcească din apropiere a ucis două persoane în Samos și cel puțin 75 de persoane în Turcia.
Țara este situată într-o zonă seismică, între plăcile tectonice africană și eurasiatică.
Partea de nord a Greciei se află pe placa Eurasiatică, în timp ce partea de sud se află pe placa Mării Egee.
Placa Mării Egee se deplasează spre sud-vest în raport cu placa eurasiatică cu aproximativ treizeci de milimetri pe an, în timp ce placa africană se subduce spre nord sub placa Mării Egee cu aproximativ 40 de milimetri pe an.