Cutremur puternic în insula Creta din Grecia. Ce magnitudine a avut

Publicat: 03 09. 2022, 12:31
Sursa foto: Shutterstock

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a lovit Grecia sâmbătă, a anunţat Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC).

Epicentrul cutremurului a fost în insula Creta, la o adâncime de doar doi kilometri, transmite EMSC, citat de Reuters.

Ulterior, Institutul de Geodinamică al Greciei a revizuit magnitudinea seismului, susținând că acesta a avut, de fapt, 5,2 grade pe scara Richter.

Potrivit autorităților, nu au fost raportate persoane rănite sau deteriorări ale clădirilor sau altor structuri.

Cutremurul, care a avut loc la ora 07:13, a avut epicentrul în mare, la 30 de kilometri sud-sud-est de orașul Zakros, din prefectura Lasithi.

Cutremurul a fost resimțit în multe zone din estul Cretei, dar și în capitala insulei, Heraklion.

Un seism de aceeași magnitudine a lovit miercuri insula Samos.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 pe Richter s-a produs pe 30 august în regiunea mării de lângă insula Lefkada, cu puțin înainte de ora 7.

Potrivit Institutului Geodinamic al Observatorului Național din Atena, epicentrul a fost situat în mare, la 8 km vest-sud-vest de satul Vassiliki din Lefkada. Presa a relatat că seismul a zguduit întreaga insulă.

Nu au fost raportați răniți sau pagube materiale.

Seismologul Gerasimos Papadopoulos a declarat presei că cutremurul nu este un motiv de îngrijorare. El a estimat că acesta a fost un cutremur principal, menționând că nu există activitate seismică puternică și pot urma replici mai mici.

Cutremurele sunt fenomene obișnuite în Grecia

Grecia se află într-o regiune foarte activă din punct de vedere seismic. Marea majoritate a cutremurelor nu provoacă însă daune.

În octombrie 2020, un cutremur care a lovit insula Samos din Marea Egee, dar și coasta turcească din apropiere a ucis două persoane în Samos și cel puțin 75 de persoane în Turcia.

Țara este situată într-o zonă seismică, între plăcile tectonice africană și eurasiatică.

Partea de nord a Greciei se află pe placa Eurasiatică, în timp ce partea de sud se află pe placa Mării Egee.

Placa Mării Egee se deplasează spre sud-vest în raport cu placa eurasiatică cu aproximativ treizeci de milimetri pe an, în timp ce placa africană se subduce spre nord sub placa Mării Egee cu aproximativ 40 de milimetri pe an.