UPDATE. Japonia a anulat alerta de tsunami care a fost emisă după producerea unui cutremur de suprafață cu intensitatea de moment de 6,9 grade ce s-a produs marți dimineață (luni seară, ora României) în largul coastelor Japoniei, informează BBC News.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Valuri tsunami de peste un metru au lovit zone de coastă din Japonia după cutremurul de 6,9 grade, anunță surse citate de presa niponă.
Un val cu înălțimea de 60 de centimetri a lovit zona Onahama / Fukushima, iar un tsunami de 90 de centimetri a fost semnalat în localitatea Soma, în zona centru-est a Japoniei, a transmis postul public de televiziune NHK.
Potrivit agenției Kyodo, un tsunami de 1,4 metri a lovit țărmul nipon în zona Sendai.
Regiunea afectată este cea în care în anul 2011 s-a produs un cutremur de 9,1 grade urmat de valuri tsunami devastatoare, calamități soldate cu 15.900 de morți.
Autoritățile au transmis că nu există risc de scurgeri radioactive la centrala atomoelectrică de la Fukushima. Un incendiu s-a produs marți dimineață la o rafinărie din zona Iwaki (Fukushima).Cutremurul a fost urmat de alte 5 replici, conform USGS, cu magnitudine cuprinsă între 4,4 și 5,4 grade pe scara Richter.
Deocamdată autorităție nu au anunțat pagube și nici probleme la centralele nucleare, deși acestea au fost închise ca măsură de precauție, inclusiv reactoarele de la Fukushima.
Seismul a avut loc marți la ora locală 5.59 (luni, 22.59, ora României) în Oceanul Pacific, la adâncimea de 11,4 kilometri, la aproximativ 30 de kilometri est de coastele Japoniei.
Epicentrul a fost la 37 de kilometri est-sud-est de orașul nipon Namie, la 59 de kilometri nord-est de Iwaki, la 73 de kilometri est de Funehikimachi-Funehiki și la 92 de kilometri est-sud-est de Fukushima.
Inițial, intensitatea cutremurului a fost evaluată de 7,3 grade, fiind revizuită la 6,9 de USGS. Agenția meteorologică japoneză a revizuit apoi intensitatea la 7,4 grade.
Centrul pentru alerte de tsunami din Oceanul Pacific a emis scurt timp o alertă privind valuri de intensitate mică. Autoritățile nipone au ordonat evacuarea zonelor Aomore, Iwate, Ibaraki și Chiba, avertizând că există riscul unor valuri cu înălțimea de până la trei metri.
Cutremurele sunt o realitate obișnuită în Japonia, în fiecare an având loc seisme de magnitudine relativ mare, pentru că țara se află la intersecția a patru plăci tectonice, conform AP. În martie 2011, tsunami-ul provocat de un seism de 9 grade a ucis peste 18.000 de oameni și a provocat pagube masive și scurgeri radioactive la centrala nucleară de la Fukushima, care a pierdut trei reactoare. În aprilie 2016, au avut loc în Japonia alte două cutremure puternice, în sud, urmate de nu mai puțin de 1.700 de replici, care au ucis cel puțin 50 de persoane.