Fondatorul uneia dintre cele mai puternice companii de software antivirus din lume, Eugene Kaspersky, care a descoperit virusul Flame, a declarat miercuri, la Tel Aviv, că doar un efort global poate împiedica apariția unei noi ere a cyberterorismului, relatează Reuters. Virusul Flame, apărut recent, a infectat computere din Iran și din alte țări din Orientul Mijlociu.
„Nu este un război cibernetic, este terorism cibernetic și mă tem că acesta este doar începutul jocului. Mă tem că este începutul sfârșitului lumii așa cum o cunoaștem noi”, a declarat rusul Kaspersky.
Virusul Flame a apărut săptămâna trecută, iar specialiștii spun că există indicii că acesta a fost construit de aceeași țară sau grup de țări care a lansat și virusul de tip vierme Stuxnet, care a atacat programul nuclear al Iranului, în 2010.
În lunile recente, oficiali ai SUA au devenit mai deschiși cu privire la cooperarea dintre SUA și Israel la crearea virusului Stuxnet.
Experții în securitate spun că Flame este unul dintre cele mai sofisticate software-uri infecțioase descoperite până acum.
Kaspersky a nominalizat țări precum România, SUA, Marea Britanie, Israel, China, Rusia, India sau Japonia, care ar avea capacitatea să dezvolte un astfel de program.
Specialistul a mai spus că Israelul este atât parte a problemei, cât și parte a soluției în ce privește războiul cibernetic, care ar funcționa ca un bumerang ce se va întoarce împotriva celor care îl folosesc.
„Software-ul care gestionează sistemele industriale sau de transport sau rețelele electrice și de trafic aerian trebuie să fie dezvoltate pe sisteme de operare securizate. Uitați de Microsoft, Linux, Unix”, a mai spus Kaspersky.