Dacă va fi aleasă președinte a Statelor Unite, Kamala Harris va avea un mandat foarte dificil. Prima femeie președinte s-ar putea confrunta cu cea mai tensionată situație geopolitică de la perioada interbelică încoace.
Rusia va fi în continuare o amenințare din cauza riscului unei escaladări a războiului din Ucraina în Europa de Est. Este foarte probabil ca Tratatul New START dintre SUA și Rusia să se încheie în 2026, Kremlinul neavând dorința să-l reînnoiască.
China amenință până în 2027 să ocupe Taiwanul, potrivit Japan Times. Conflictul în derulare dintre Israel și Iran ar putea duce la un război regional în Orientul Mijlociu. Și de asemenea, mai este Turcia care are dispute teritoriale cu Grecia.
Dar cea mai mare provocare pentru America în următorii patru ani este Coreea de Nord. Donald Trump, adversarul ei republican, vrea să se împrietenească cu Kim Jong un.
Kamala trebuie să se „angajeze într-un dialog diplomatic limitat cu Phenianul”, scrie National Interest. Coreea de Nord nu va accepta o dezarmare nucleară impusă de Statele Unite. Publicația scrie că noul președinte trebuie să se obișnuiască cu ideea că această țară asiatică comunistă este o putere nucleară.
Administrația Kamalei va trebui să facă față unor provocări serioase de securitate națională din partea unor puteri imprevizibile și înarmate nuclear.
Joe Biden a continuat politica lui Obama de „răbdare strategică”. Dar pare să fi eșuat. Abordarea celor doi președinți democrați nu a oprit Phenianul. Coreea de Nord și-a extins și modernizat arsenalul nuclear ce ar putea fi utilizat împotriva Coreei de Sud și a altor aliați ai SUA.
Nici Donald Trump nu l-a convins pe Kim Jong un să păstreze relațiile de prietenie cu Coreea de Sud sau să renunțe la programul nuclear.
Summitul de pace din 2018 s-a dovedit a fi un eșec din start. Coreea de Nord și-a reluat atacurile verbale la adresa președintelui SUA, Donald Trump. La finele anului 2019, a început să construiască submarine balistice.
Oficialii occidentali chiar au pus problema dacă Coreea de Sud ar trebui să primească permisiunea să-și creeze propriul arsenal nuclear. Acesta ar fi un răspuns adecvat la acțiunile vecinului nord-coreean. O altă variantă ar fi încheierea unui acord de partajare nucleară: arme nucleare americane ar putea fi aduse în Coreea de Sud. Dacă va deveni președinte, Harris trebuie să reasigure atât Coreea de Sud, cât și Japonia privind garanțiile de securitate ale Statelor Unite.
„Apelurile din Congres pentru reintroducerea rachetei de croazieră lansată de pe mare și înarmată nuclear (SLCM-N) trebuie susținute de viitoarea administrație”, mai scrie publicația. Rachetele SLCM-N pot fi lansate de submarinele nucleare din clasa Virginia și de viitoarele submarine SSN-X.
La nivelul militar convențional, următoarea administrație ar trebui să întărească Tratatul de Securitate Reciprocă dintre SUA și Coreea de Sud. SUA ar putea îmbunătăți sistemele de apărare antiaeriană în jurul peninsulei coreene, cât și în interior. Pilonul II al tratatului AUKUS deschide posibilitatea unei colaborări cu Coreea de Sud și Japonia în domeniul tehnologiilor capabile să contracareze rachetele hipersonice din partea Coreei de Nord, Chinei și Rusiei.
Sursa Foto: Profimedia