Cincisprezece țări stau mai bine decât Marea Britanie atunci când este vorba despre nivelul de sărăcie în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani, potrivit unui nou raport realizat de Centrul Internațional pentru Longevitate (ILC-UK). Germania, Austria, Spania, Danemarca, Polonia, Irlanda, Norvegia, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Ungaria și Olanda se clasează înaintea Marii Britanii. În plus, 16,1 la sută dintre pensionarii britanici trăiesc într-o relativă sărăcie, în timp ce în România proporția acestora este de 15,4 la sută, iar în Letonia de 13,9 la sută.
Tăierile bugetare au determinat persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani să se lupte pentru a putea rămâne în serviciu până la vârsta de pensionare. Cel puțin 1,5 milioane de persoane cu vârste peste 50 de ani au fost nevoite să renunțe la locul de muncă în ultimii opt ani din cauza unei combinații de șomaj, sănătate precară sau pensionare anticipată forțată.
„Putem învăța multe de la Europa, de aceea folosim raportul pentru a ne compara cu vecinii noștri”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ILC-UK. „Sistemul de pensii de stat este stors și este dificil ca oamenii să continue să facă economii când câștigurile nu cresc iar costurile sunt tot mai mari”, a adăugat ea.
Organizațiile umanitare au cerut Guvernului să facă mai multe pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie. „Este scandalos că atât de multe persoane în vârstă din Marea Britanie trăiesc în sărăcie și nu își pot permite să mănânce decent sau să aibă căldură în locuințe. Mulți pensionari trăiesc cu venituri foarte mici și au mers pe sârmă în ultimii ani în timp ce prețurile la mâncare și utilități au crescut”, a declarat Caroline Abrahams, din cadrul organizației Age UK.
Raportul, care urmează să fie publicat în această săptămână, arată, de asemenea, că pensia de stat în Marea Britanie este de doar 31,9 la sută din salariul mediu.
„Marea Britanie are unele dintre cele mai mici pensii din lumea dezvoltată. Ne bazăm în foarte mare măsură pe pensiile private dar cei care nu au șansa de a economisi, care poate și-au pierdut locul de muncă sau, ca multe femei, nu au șansa de a primi o pensie de stat mai mare, sunt lăsați să trăiască în sărăcie”, susține expertul Ros Altmann.