Daily Mail: Google și Apple folosesc AVIOANE DE SPIONAJ pentru realizarea unor hărți 3D

Publicat: 11 06. 2012, 13:05

Companiile Apple și Google folosesc avioane de spionaj pentru realizarea unor hărți 3D de mare rezoluție, care pot surprinde oamenii chiar și în timp ce fac plajă în propria curte, relatează Daily Mail în ediția electronică.

Cei doi giganți în domeniul IT se întrec în vederea furnizării unor hărți aeriene de mare precizie, folosind camere de filmat cu precizie militară pentru a înregistra imagini de acuratețea celor preluate din serviciile de informații, precizează publicația.

Google recunoaște că a trimis deja avioane care survolează orașele, în timp ce Apple a apelat la o companie care dispune de tehnologie de spionaj aerian, de tipul celei utilizate pentru identificara țintelor teroriste din Afganistan. Aceasta a fost deja testată în 20 de locații, inclusiv din Londra, și este capabilă să vadă în casele oamenilor.

Noua tehnologie achiziționată de Apple este menită să ofere hărți în format 3D ale marilor orașe și cartierelor de locuințe pentru iPhone și iPad, în timp ce Google va apela la avioanele de spionaj pentru a oferi hărți în format 3D, mult mai detaliate decât cele luate prin satelit în sistemul Google Earth.

„Următoarea generație de hărți, ne duce peste gard. Nu mai poți face plajă în propria grădină fără să riști să fii deranjat de un avion al Apple sau Google”, avertizează Nick Pickles, director al Big Brother Watch, adăugând că proprietarii de case ar trebui întrebați înainte de a li se pune casa pe Internet. Aplicația Apple ar urma să fie lansată în curând împreună cu măsurile de securitate, în timp ce Google promite că va oferi hărțile 3D până la sfârșitul anului.

Compania Google a mai provocat o controversă după ce, odată cu imaginile pentru Google Maps, a interceptat și date personale din rețelele persoanele în sistem wifi din Marea Britanie, iar în imagini a fost recunoscut un bărbat care a vizitat un sex-shop și un altul căruia i se făcuse rău pe stradă.

Există deja hărți 3D ale marilor centre orășenești disponibile online, dar imaginile au o rezoluție mică, nu sunt foarte utile pentru navigare și nu se pot vedea detalii, dar criticii sunt de părere că cele două companii vor fi puternic sancționate de utilizatori, dacă vor oferi imagini 3D ale zonelor rezidențiale din suburbii și din zonele rurale.

Clava Ungureanu, clava.ungureanu@mediafax.ro