Dalai Lama are „contacte informale” cu China pentru a efectua un pelerinaj în Tibet
„Recent, reprezentanți chinezi, de exemplu adjunctul secretarului Partidului în Regiunea Autonomă Tibet, au menționat posibilitatea vizitei mele în cadrul unui pelerinaj către un loc sfânt”, a declarat liderul spiritual tibetan într-un interviu pentru AFP, la Dharamsala, în nordul Indiei, unde trăiește.
„Nu este ceva finalizat, nu încă, dar ideea există”, a adăugat el.
Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, în vârstă de 79 de ani, și-a exprimat „clar” dorința de a face un pelerinaj către un munte sacru din Tibet, în nord-vestul Chinei, în contactele sale cu China, inclusiv cu reprezentanți în retragere din cadrul Partidului Comunist, a spus el.
Liderul spiritual tibetan vrea să viziteze Muntele Wutai Shan, considerat un loc sfânt de către poporul tibetan.
Aceste declarații au loc într-o atmosferă de conciliere cu China, care l-a catalogat în trecut pe Dalai Lama drept un „separatist”, acuzându-l că ar complota în vederea secesiunii Tibetului.
Liderul spiritual în exil afirmă, la rândul, că luptă pentru o autonomie mai mare a Tibetului.
O postare anonimă pe un site de Internat a evocat, luna trecută, în termeni foarte pozitivi, posibila sa revenire în țară, după care a fost retrasă foarte repede.
Dalai Lama a salutat joi declarații recente ale președintelui chinez Xi Jinping despre importanța budismului în societatea chineză. „Faptul că un șef al Partidului Comunist se exprimă asupra spiritualității este un lucru absolut nou”, a declarat liderul în exil, care a apreciat de curând că Xi Jinping este mai „deschis la spirit” ca predecesorii săi.
Dalai Lama, care întreținea legături strânse cu tatăl lui Xi Jinping înainte să fugă din Tibet, în 1959, după o tentativă eșuată de revoltă, a salutat totodată lupta președintelui chinez împotriva corupției oficialilor.
„Toate acestea arată că înfruntă aceste probleme cu mai mult realism”, a spus el.
Însă el și-a exprimat nemulțumirea față de tratamentul rezervat disidenților, ca scriitorul uigur Ilham Tohti, care a fost condamnat recent la închisoare pe viață pentru separatism.
Cape Town din Africa de Sud, care urma să găzduiască a 14-a ediție a reuniunii laureaților Nobelului pentru Pace în perioada 13-15 octombrie, a anunțat joi anularea evenimentului din cauza refuzului Pretoriei de a-i acorda viză lui Dalai Lama.