Băncile din Danemarca au început să distribuie pături pentru a ajuta personalul să facă față temperaturilor mai scăzute din birouri.
Aceasta după ce autoritățile daneze au decis să limteze încălzirea la 19 grade Celsius în instituțiile publice pentru a economisi energie, în contextul crizei energetice cu care se confruntă Europa.
Mai mult, Guvernul din țara nordică a încurajat și companiile private să urmeze exemplul, pe fondul îngrijorărilor referitoare la apariția unor pene de curent în perioada iernii. Aproape toate băncile mari din Danemarca au urmat exemplul și au scăzut temperaturile din clădirile pe care le dețin, potrivit unui sondaj realizat de FinansWatch, citat de Bloomberg.
Arbejdernes Landsbank, a șasea cea mai mare bancă din Danemarca, le-a oferit deja celor 1.800 de angajați pături pentru a-i ajuta pe aceștia să suporte mai ușor scăderea temperaturilor din clădirile în care lucrează, a anunțat Peter Froulund, purtătorul de cuvânt al instituției financiare.
A cincea cea mai mare bancă a Danemarcei, Spar Nord Bank, pune la dispoziție celor 1.600 de angajați ai săi un stoc de pături și haine groase, pe care le-a distribuit deja în sucursalele și birourile sale.
„Acestea sunt articole pe care le distribuim în mod normal clienților, dar angajații noștri le pot folosi acum dacă doresc”, a spus Neel Rosenberg, purtătorul de cuvânt al băncii.
Parlamentarii danezi au convenit vineri asupra unui pachet de ajutor economic în valoare de 5,05 miliarde de coroane daneze (664 de milioane de dolari) pentru a atenua problemele cauzate de creșterea prețurilor la energie, contrar unui avertisment al Băncii Centrale.
Danemarca face eforturi, așa cum fac și celelalte state europene, pentru a ajuta gospodăriile și companiile să facă față creșterii prețurilor energie, informează Reuters.
Pachetul include o reducere a accize la energia electrică și ajutoare în numerar pentru familiile cu copii mici.
Banca centrală s-a pronunțat împotriva reducerii prețurilor la energie prin reducerea taxelor, deoarece această măsură ar duce la noi creșteri ale prețurilor și ar descuraja economisirea energiei de către populație.