Cameron scrie într-un articol publicat în The Sunday Telegraph că un „răspuns umanitar” față de SI nu este suficient și că este necesar un „răspuns ferm în domeniul securității”. Articolul apare în contextul în care conducători ai Bisericii și-au exprimat îngrijorarea că Marea Britanie nu are o abordare „coerentă” față de extremismul islamic.
SI a preluat controlul asupra unor porțiuni importante din nordul Irakului și din Siria în această vară. Forțele kurde, susținute cu atacuri efectuate de către forțele aeriene americane, luptă în prezent pentru a prelua controlul asupra barajului de la Mosul, în nordul Irakului. Au apărut, de asemenea, informații despre continuarea masacrării unor non-musulmani de către gruparea sunnită, care caută să construiască un nou stat islamic de o parte și de alta a frontierei dintre Irak și Siria.
„O securitate reală va fi atinsă numai atunci când ne vom folosi toate resursele – ajutorul, diplomația, puterea militară – pentru a contribui la crearea unei stabilități mai mari în lume”, scrie Cameron în The Sunday Telegraph. „Dacă nu acționăm să oprim măcelul comis de această mișcare teroristă excepțional de periculoasă, va deveni tot mai puternică, până când ne va lua ca țintă pe străzile din (Marea) Britanie”, continuă premierul.
El avertizează că dacă SI a putut să-și „cioplească așa-numitul califat”, Marea Britanie s-ar putea „confrunta cu un stat terorist la malul Mediteranei și învecinându-se cu state NATO”.
Londra a largart ajutoare unor persoane refugiate în nordul Irakului, dar un „răspuns mai larg, politic diplomatic și în domeniul securității” este necesar pe lângă acțiunile umanitare, a avertizat Cameron. „Avem nevoie de un răspuns ferm în domeniul securității, indiferent dacă este vorba despre o acțiune militară de urmărire a teroriștilor, o cooperare internațională în domeniile informațiilor și luptei împotriva terorismului ori o acțiune intransigentă împotriva teroriștilor acasă la ei”, scrie șeful Guvernului britanic.
David Cameron sugerează ca oricine merge, pe străzile din Marea Britanie, cu un steag islamic asupra lui, ar trebui să fie arestat.
El insistă totodtă asupra faptului că el nu consideră toate acestea un „război împotriva terorimului”, ci ca pe o „bătălie între islam, pe de o parte, și extremiști care vor să abuzeze islamul, pe de altă parte”.
Într-o intervenție în direct pe postul Radio 5, secretarul pentru Comunități Stephen Williams a declarat că orice britanic care încurajează alți oameni să se alăture SI este necesar să suporte „întreaga rigoare a legii”.
Violențele provocate de către SI au izgonit aproximativ 1,2 milioane de irakieni din locuințe. Comunități întregi de etnici yazidi și creștini au fost nevoite să se refugieze în nordul țării, dar și șiiți irakieni, pe care SI nu-i consideră „musulmani adevărați”.