David Cameron, contrazis chiar de un raport comandat de Londra pe tema „valului” de imigranți

Publicat: 05 04. 2013, 09:45
Actualizat: 01 02. 2019, 08:56

Studiul, realizat de National Institute of Economic and Social Research (NIESR), relevă că Marea Britanie este puțin probabil să fie destinația preferată de bulgari și români și că cei care intenționează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării și serviciile publice. Cercetătorii subliniază că nu este posibil să estimeze „precis sau fiabil” câte persoane vor sosi și adaugă că acestea preferă Spania, Italia și, într-o măsură mai mică, Germania.

Raportul a provocat imediat un val de critici. Sir Andrew Green, de la Migration Watch UK care militează împotriva migrării, a denunțat raportul drept o „găleată de gogoși”, apeciind că eșuează să estimeze amploarea imigrației după modificările de anul viitor. Președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor Keith Vaz a criticat lipsa oricărei estimări a imigranților așteptați și a cerut Guvernului să comande un studiu în acest sens.

Autorii studiului afirmă că potențialii imigranți urmăresc să obțină locuri de muncă și un nivel de viață mai bune, ci nu beneficii. Ei sunt susceptibili să fie tineri, fără familie, impactul asupra serviciilor publice urmând să fie modest. Spre deosebire de valul de imigranți polonezi, lituanieni și alți est-europeni din 2004, românii și bulgarii se orientează mai mult către Londra și sud-estul Angliei, ci nu vizează o dispersare în întreaga țară.

Studiul, comandat de Ambasada Marii Britanii din București privind estimarea impactului asupra serviciilor britanice a fost prezentat de către ministrul britanic pentru Europa David Lidington ca o invitație la dezbatere.

Potrivit The Guardian, tonul raportului contrastează puternic cu cel al recentului discurs pe tema migrării susținut de Cameron, care a promis reglementări dure ce vor bloca accesul noilor imigranți la ajutoare sociale, locuințe și alte servicii publice. Studiu „subminează” afirmațiile unor parlamentari conservatori privind sosirea a 350.000-450.000 de imigranți bulgari și români începând de la sfârșitul acestui an, adaugă publicația.

Raportul NIESR relevă totodată că potențialul de imigrare al unor familii din România și Bulgaria poate spori presiunea asupra locurilor în școli primare, în anumite zone, lucru ce depinde de intenția de a veni cu copii sau de a se stabili în Marea Britanie pentru a întemeia o familie. Un ajutor suplimentar privind învățarea limbii ar putea fi necesar și ar putea apărea presiuni asupra segmentului de piață al chiriilor ieftine în direcția unei scumpiri, estimează studiul.

Raportul subliniază că numărul imigranților din cele două țări în M.Britanie este „relativ mic”, citând aproximativ 26.000 de bulgari și aproximativ 80.000 de români. Marea majoritate au vârsta sub 35 de ani, iar nivelul lor de calificare tinde să fie ușor superior imigranților din restul Europei. Ei tind să muncească în sectoare ca cel al serviciilor, construcțiilor și serviciilor de curățenie.