David Cameron îi invită în Marea Britanie pe francezii bogați speriați de taxele mari. „Vom întinde covorul roșu”
Marea Britanie ar fi foarte bucuroasă să-i primească pe francezii bogați, dacă guvernul de la Paris impune un nivel de 75% al taxei pe venit pentru cei care câștigă peste un milion de euro anual, a declarat premierul britanic, David Cameron, potrivit Wall Street Journal.
Afirmația lui Cameron ar putea stârni reacții din partea autorităților franceze, potrivit publicației.
Cameron este familiarizat cu subiectul taxării bogaților, după decizia din martie a guvernului pe care îl conduce de a reduce nivelul celei mai ridicate trepte de impozitare pe venit, pentru cei care câștigă peste 150.000 de lire sterline, de la 50% la 45%.
Măsura guvernului britanic a fost puternic criticată de sindicate și opoziție în Marea Britanie, dar a fost primită bine de participanții la un eveniment pentru oameni de afaceri, desfășurat în contextul summit-ului G20 din Mexic.
„Fiecare țară stabilește propriul sistem de taxe, dar cred că într-o lume a capitalului global, într-o lume în care concurăm unii cu alții și în care vrem să transmitem mesajul că dorim să construiți afaceri, să le dezvoltați și să investiți, cred că este greșit să ai taxe complet necompetitive”, a răspuns Cameron, după ce un om de afaceri aflat în sală i-a cerut opinia asupra planurilor unui guvern european de a reduce vârsta de pensionare la 60 de ani și de a introduce un nivel de taxare de 75% pentru persoanele cu venituri mari.
„Dacă francezii introduc taxa maximă de 75% vom întinde covorul roșu și vom primi cu brațele deschise mai multe afaceri din Franța în Marea Britanie, iar aceastea vor plăti taxe în Marea Britanie, care vor susține serviciile noastre de sănătate, școlile și toate celelalte”, a spus Cameron în aplauzele audienței.
Președintele Franței, Francois Hollande, a promis în timpul campaniei electorale o taxă de 75% pe veniturile de peste un milion de euro.
Perspectiva unei astfel de măsuri i-a determinat și pe bancherii din Elveția să se pregătească pentru un aflux de francezi bogați. Măsura politicienilor francezi face parte din planul de reducere a deficitului bugetar, dar ar putea împinge cetățeni francezi bogați să se mute în alte țări, inclusiv în Elveția, unde pot beneficia de taxe foarte mici.
De asemenea, guvernul de la Paris a aprobat în iunie reducerea, de la 62 la 60 de ani, a vârstei de pensionare pentru angajații care au contribuit la sistemul public peste 41 de ani, inversând parțial reformele nepopulare introduse de precedentul președinte, Nicolas Sarkozy.