David Cameron scrie luni, într-un articol publicat în The Sun, că „s-au spus multe despre bulgari și români ce vor veni anul viitor” în M.Britanie, înainte de a susține un discurs în care va anunța, între altele, că imigranții vor pierde ajutoarele sociale dacă nu își găsesc de lucru după șase luni.
Premierul britanic scrie în acest articol, publicat în ediția online de luni a tabloidului, că măsurile vizează ca „oricine vine aici să plătească și să ofere ceva înapoi”. El apreciază că Marea Britanie este percepută ca având o „abordare blândă” în acest sens, din cauza laburiștilor. În prezent, nu există nicio limită cu privire la perioada în care imigranții din UE pot solicita ajutor de șomaj în timp ce caută un loc de muncă.
„S-au spus multe despre bulgari și români ce vor veni anul viitor” în Marea Britanie, scrie Cameron. „Noi beneficiem de pe urma aderării unor noi țări la UE: ei vor cumpăra mai multe lucruri de la noi și vor fi create noi locuri de muncă. Dar, ca Guvern, trebuie să ne asigurăm că oamenii vin aici din motivele corecte”, subliniază premierul.
Restricțiile impuse bulgarilor și românilor în Marea Britanie urmează să fie anulate anul viitor, context în care Guvernul estimează că vor imigra aproximativ 13.000 de persoane, potrivit BBC. Cele două țări au aderat la UE în 2007, însă au fost supuse unor „aranjamente tranzitorii” care nu permit accesul cetățenilor lor pe piața britanică a muncii.
Cameron anunță în acest articol introducerea unor schimbări în domeniul sănătății. „În prezent, migranții din UE pot primi tratament gratuit prin NHS (Sistemul Național britanic de Sănătate). Potrivit planurilor noastre, dacă ne utilizezi spitalele, dar nu ne plătești taxe, vom merge să încasăm costurile în țara ta de origine”, scrie el.
Alte detalii despre discursul de luni al premierului britanic au fost publicate duminică, inclusiv despre impunerea unor restricții imigranților care doresc locuințe sociale. Ei nu vor fi introduși pe listele de așteptare ale consiliilor din Anglia pentru o perioadă de cel puțin doi ani, în funcție de introducerea unor criterii de rezidență de către consiliile locale. Autoritățile locale pot introduce, deja, asemenea criterii, însă multe dintre ele nu o fac.