David Cameron: Occidentul preconizează „decenii” de conflicte în Africa

Publicat: 21 01. 2013, 17:18
Actualizat: 02 04. 2019, 09:23
Premierul britanic, David Cameron, a declarat că amenințarea militanților islamiști din regiunea africană Sahel necesită "un răspuns de ani, chiar decenii, mai curând decât luni", relatează Financial Times în pagina electronică.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat că amenințarea militanților islamiști din regiunea africană Sahel necesită „un răspuns de ani, chiar decenii, mai curând decât luni”, relatează Financial Times în pagina electronică.

El a comparat situația cu cea din Afganistan: „Ne confruntăm cu un grup extremist, islamist și violent, afiliat al-Qaida, întocmai ca acelea cu care ne-am confruntat în Afganistan și Pakistan”.

Oficialii britanici au declarat că răspunsul dat de Guvern în ceea ce privește amenințările din țări ca Algeria sau Mali, unde Marea Britanie susține eforturile fraceze de eradicare a celulelor rebele islamice, se concentrează pe încercarea de a ajuta guvernele și a susține dialogul. Aceștia au adăugat că trupele britanice ar putea fi forțate să întreprindă acțiuni militare directe pentru a contracara amenințarea tot mai ridicată venită din partea militanților islamiști.

Oficialii algerieni au precizat că bilanțul inițial al morților era de 23 de ostatici și 32 de teroriști, însă că este așteptat ca acesta să crească, în condițiile în care peste 30 de cadavre au fost găsite la complexul gazifer, unde erau instalate cantități impresionante de explozibil.

Cameron a declarat că Marea Britanie trebuie să „colaboreze cu alții pentru a-i înfrânge pe teroriști și pentru a întrerupe operațiunile din teritoriile neguvernate, unde aceștia activează, folosind toate mecanismele care ne stau la îndemână. (…) va presupune un răspuns de ani, chiar decenii, mai curând decât luni, (o operațiune) care e răbdătoare, care necesită eforturi și atenție, care este dură, dar în același timp inteligentă”.

El a mai explicat că președinția britanică în G8 de acest an este de a asigura că această chestiune este „chiar în fruntea agendei”.

Premierul britanic, la fel ca alți lideri occidentali, s-a abținut să mai critice autoritățile algeriene pentru asalturile în care au murit mai multe persoane, în care elicopterele armatei au tras în vehiculele în care teroriștii încărcaseră ostatici. El nu și-a reiterat „dezamăgirea” pe care a exprimat-o vineri față de autoritățile algeriene, cu privire la lansarea atacului fără ca el să fie informat.