Agenția Europeană pentru Frontieră și Pază de Coastă va avea la dispoziție aproximativ 1.500 de ofițeri din 19 state membre ce pot fi mobilizați rapid în caz de urgență, de exemplu un aflux masiv de imigranți într-o anumită zonă a frontierei europene externe. Rolul ei este acela de a „oferi sprijin tuturor statelor membre și va putea identifica și interveni pentru a remedia în avans punctele vulnerabile, și nu atunci când este deja prea târziu,” se arăta într-un comunicat din luna iunie al Comisiei Europene.
Agenția urmează să colaboreze cu autoritățile naționale ale statelor membre UE, fiecare stat având o contribuție la efectivele Agenției. Forțele ei pot interveni la frontierele UE, la cererea unui stat membru, dacă acesta se confruntă cu fluxuri migratorii ieșite din comun.
România trimite la noua Agenție Europeană pentru Frontieră 75 de polițiști de frontieră, care vor face parte din echipele de intervenție rapidă la frontierele externe, conform MAI. România ocupă locul 6 în UE ca pondere a contribuției cu personal la Agenție.
Copleșită de sosirea a aproximativ 1,3 milioane de imigranți anul trecut, Uniunea Europeană a făcut eforturi din ce în ce mai mari pentru a-și închide frontierele externe. Agenția ar urma să fie implicată și în repatrierea imigranților care nu au primit drept de azil sau care sunt considerați că ar reprezenta o amenințare de securitate. Obiectivul pe termen lung al noii instituții este acela de a permite ridicarea controalelor la frontieră în interiorul Blocului comunitar. Inaugurarea agenției va avea loc la punctul de frontieră Kapitan-Andreevo între Bulgaria și Turcia, la ceremonie urmând să participe o serie de oficiali europeni.
„Implementarea proiectului acestei agenții este un simbol al Uniunii Europene, al unei Europe care este capabilă să-și dovedească eficiența în raport cu imigranții și cu provocările de securitate cu care ne confruntăm”, a declaratcomisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, DimitrisAvramopoulos în cadrul ceremoniei care a avut loc la granița dintre Bulgaria și Turcia.
Afluxul de refugiați a stârnit dispute aprinse între statele membre, astfel încât, pentru descurajarea imigrației, blocul comunitar a luat o poziție extrem de dură, unele state afirmând chiar că refugiații vor fi trimiși înapoi în țările de origine:„Ușa este deschisă pentru cei care sunt eligibili să primească protecție internațională și este închisă în fața celor care vor să traverseze frontierele în mod ilegal. Trebuie să ne concentrăm pe politicile de repatriere”, a mai spusAvramopoulos, citat de Reuters.
În luna iulie, eurodeputații au aprobat înființarea acestui nou organism europeancare să protejeze frontierele externe ale UE. Dacă un stat membru nu ia măsurile propuse de EBCG sau dacă presiunea migranților afectează funcționează zonei Schengen, Comisia Europeană poate veni în fața Consiliului European cu o propunere de acțiune, iar Consiliul decide dacă este nevoie de trimiterea de trupe la granița respectivă. Planul respectiv trebuie însă agreat și de statul respectiv. În cazul în care un stat membru se opune unei decizii a Consiliului de a disloca aceste trupe la granița sa, celelalte state UE pot introduce temporar controalele la propriile frontiere.