De cât timp are nevoie IRANUL pentru a produce o BOMBĂ NUCLEARĂ. Leon Panetta spune că SUA au destul timp de reacție

Publicat: 12 09. 2012, 09:53
Actualizat: 07 02. 2019, 20:27

Iranul ar avea nevoie de „aproximativ un an” pentru a produce o bombă nucleară dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie, ceea ce ar acorda destul timp de reacție Statelor Unite, a reafirmat marți secretarul american al Apărării, Leon Panetta, transmite AFP.

„Le va lua timp să producă (bomba) o dată ce au luat decizia (…). Asta durează aproximativ un an. Ceva mai mult de un an”, a declarat Panetta pentru postul de televiziune american CBS.

„Astfel noi am putea, o dată ce știm că au luat (această) decizie, să adoptăm măsurile necesare pentru a opri” fabricarea bombei, a adăugat el.

Iranul este suspectat de marile puteri și Israel că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă categoric.

„Avem informații destul de bune despre ei. Știm în general ce se petrece. În consecință, suntem atenți la ele”, a asigurat Panetta cu privire la Iran.

„Avem capacitatea de a-i lovi eficient, dacă va trebui să o facem (…). Avem forțele necesare nu numai pentru a ne apăra ci și pentru a face tot ce este necesar pentru a-i împiedica să dezvolte programul de arme nucleare”, a precizat el.

Experții au păreri diferite cu privire la timpul în care Iranul ar putea să se doteze cu arma nucleară. La începutul lui 2012, Panetta a evaluat deja la „aproximativ un an” timpul necesar pentru ca iranienii să producă suficient uraniu îmbogățit pentru o bombă atomică.

Analiza sa se alătură celei făcute de agențiile americane de informații conform căreia liderii iranieni rămân divizați cu privire la a se dota sau nu cu arma atomică.

În iunie, experți americani au estimat la rândul lor că Iranul dispune de suficiente stocuri de uraniu îmbogățit la 3,5 la sută pentru a avea în mai puțin de patru luni suficient uraniu puternic îmbogățit pentru a produce o bombă atomică.

Statele Unite și Israelul s-au contrazis puternic luni pe tema Iranului. Statul evreu solicită aliatului său să fixeze o „linie roșie” Teheranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară, ceea ce Washington a refuzat să facă.