Prima pagină » Știri externe » De ce alegerile din SUA au loc întotdeauna într-o zi de marți a lunii noiembrie?

De ce alegerile din SUA au loc întotdeauna într-o zi de marți a lunii noiembrie?

De ce alegerile din SUA au loc întotdeauna într-o zi de marți a lunii noiembrie?
Marți, pe 8 noiembrie, milioane de americani se vor prezenta la urne pentru a-l alege pe noul președinte al Statelor Unite ale Americii, la fel cum o fac de sute de ani într-o zi de marți a lunii noiembrie. Și totuși, de ce organizează americanii alegerile întotdeauna într-o zi de marți și, neapărat, în a unsprezecea lună a anului?

Încă din 1845 fiecare scrutin prezidențial din Statele Unite ale Americii a avut loc într-o zi de marți. Înainte de acest an, fiecare stat obișnuia să își stabilească singur o zi pentru alegeri, astfel că scrutinul se întindea pe mai multe zile. Confuzia era atât de mare, încât autoritățile au decis că trebuie să existe o zi exactă, stabilită prin lege, în care cetățenii din toate statele să voteze în același timp, potrivit Business Insider. 

Așa că au ales inițial luna: noiembrie? Raționamentul lor a fost simplu, era luna dinainte de instalarea iernii și era perioada în care fermierii terminau munca la câmp și reușeau să-și termine de strâns recolta. Un alt motiv era acela că, în acele vremuri, se ajungea mult mai greu la secțiile de vot. Drumul dura chiar și câteva ore. Aici intervine și alegerea zilei. 

Ziua de luni a fost scoasă din calcul pentru că venea imediat după cea de duminică, zi în care americanii sărbătoreau Sabatul. Miercurea a fost și ea eliminată pentru că era o zi în care fermierii mergeau la piață să-și comercializeze produsele. Așa că membrii Congresului au ales ziua de marți. 

În prezent, congresmenul newyorkez Steve Israel luptă să schimbe această regulă, spunând că ea slăbește prezența la vot pentru că nu este adaptată cerințelor vieții moderne. „Poate că acest raționament avea sens în 1845, dar vremurile s-au schimbat, democrația a evoluat, așa că și Congresul ar trebui să meargă mai departe și să facă exprimarea votului mai accesibilă pentru cetățenii americani”, a explicat acesta.

Israel a susținut mutarea zilei alegerilor în weekend, dar propunerea sa a fost respinsă de nenumărate ori, din motive logistice și de organizare, a căror schimbare ar pune în pericol veridicitatea alegerilor. 

Mergând mai departe, Bernie Sanders a susținut că ziua alegerilor ar trebui să fie zi liberă pentru toți americanii cu drept de vot. Ideea sa a fost îmbrățișată și de președintele Obama. Acesta a spus că americanii sunt singura națiune care îngreunează în mod deliberat procesul de votare. 

 

Citește și