Cultul personalității în Coreea de Nord este sinonim cu totalitarismul regimului încă din anii 1940, când familia Kim și-a edificat poziția în țară și i-a pedepsit pe disidenți, scrie independent.co.uk.
Chiar dacă regimul se bazează pe imaginea idealistă a liderului de la Phenian, acesta refuză să recunoască data nașterii lui Kim Jong-un.
Luni, 8 ianuarie, reprezintă o dată recunoscută în general ca fiind cea în care s-a născut dictatorul.
Ziua tatălui lui Kim, Kim Jong-il, este aniversată anual în data de 16 februarie, cu o vacanță națională – Ziua Stelei Sclipitoare. De asemenea, ziua bunicului acestuia, Kim Il-sung, este aniversată în data de 15 aprilie.
Regimul de la Phenian a încercat ani de-a rândul să nu facă publică ziua de naștere a liderului. În 2014, baschetbalistul american Dennis Rodman i-a cântat „La mulți ani” lui Kim Jong-un, după un meci demonstrativ la Phenian.
Unii consideră că secretomania face parte din respectul acordat liderilor nord-coreeni din trecut.
Toți nord-coreenii poartă o broșă în partea stângă a pieptului, ce înfățișează chipurile lui Kim Il-sung și Kim Jong-il – în semn de loialitate.
Secretomania bizară are legătură și cu legea după care funcționează societatea nord-coreeană, unde „oamenii cunosc doar cât trebuie”, a declarat Aidan Foster-Carter, specialist în istoria Coreei la Leeds University.
„Nu știm nimic sigur despre el, în afara faptului că este foarte periculos să vorbești împotriva sa”, a mai spus Foster-Carter.
În privința vechilor lideri, nord-coreenii le vor arăta întotdeauna o eternă recunoștință și acest fapt este literă de lege. Regimul i-a pedepsit pe cei care nu au plâns la funeraliile dictatorului Kim Jong-il din 2012 și cei care au lipsit de la ceremoniile de pomenire au fost pedepsiți cu șase luni de muncă silnică.