De ce n-au fost în stare chinezii să construiască 50 de km de autostradă în Europa. „N-au auzit în viața lor de așa ceva”. VIDEO

De ce n-au fost în stare chinezii să construiască 50 de km de autostradă în Europa. N-au auzit în viața lor de așa ceva. VIDEO
Publicat: 06/06/2012, 10:00
Actualizat: 02/07/2012, 19:43

Deși în țara lor autostrăzile, podurile, stadioanele și blocurile apar peste noapte, chinezii au mari probleme când vine vorba de construit peste hotare. Wall Street Journal prezintă un caz aproape de neconceput: o companie din China nu a fost în stare să construiască, în trei ani, 48,2 de kilometri de autostradă în Polonia.

În anul 2009, compania chineză Covec a câștigat un contract de construcție a unui tronson de autostradă în Polonia, pe autostrada A2, care leagă Berlinul de Varșovia. Lucrarea ar fi trebuit să fie un prilej pentru chinezi de a se face cunoscuți în Occident, după ce ani întregi au construit autostrăzi numai în țara lor sau în țări mai puțin dezvoltate din Africa sau Asia, scrie WSJ. Cu toate acestea, la trei ani de la câștigarea contractului și cu doar câteva zile înaintea începerii Campionatului European de fotbal din Polonia și Ucraina, autostrada nu este gata.

La început, compania Covec părea candidatul perfect pentru construcția tronsonului de autostradă: portofoliul său cuprindea cea mai înaltă clădire din Shanghai, iar prețul cerut pentru lucrarea din Polonia era de două ori mai mic decât cel pe care polonezii se așteptau să-l plătească. Valoarea contractului era de 360 de milioane de euro, adică în jur de 7,2 milioane de euro pe kilometru, scrie WSJ. Suma cerută de compania chineză era atât de mică, încât celelalte firme participante la licitație au protestat la adresa guvernului polonez, spunând că firma chineză nu are cum să iasă în câștig după construcție și că sigur este ceva necurat la mijloc.

Chinezii au adus pe autostradă un inginer specializat în căi ferate, care nu vorbea engleză

În faza de planificare a construcției, totul a mers bine, iar Covec și-a respectat termenele, scrie WSJ. Problemele au apărut când a venit vorba de construcția propriu-zisă: supervizor al lucrărilor a fost numit un inginer chinez care nu vorbea nicio limbă străină și care era specializat în căi ferate, nu în autostrăzi. În plus, inginerul nu lua nicio decizie pe cont propriu: el le spunea subordonaților că are nevoie de aprobări de la sediul central din Beijing, chiar și pentru achiziționarea unui xerox, notează sursa.

O altă problemă majoră a fost că, în Uniunea Europeană, spre deosebire de China sau Africa, fiecare etapă a construcției unei autostrăzi trebuie documentată, iar anumite standarde trebuie îndeplinite, scrie WSJ. Spre exemplu, pe sub autostrada din Polonia trebuiau construite, din loc în loc, tuneluri prin care să treacă broaștele și iepurii. „Chinezii probabil că nu au auzit de așa ceva în viața lor”, susține jurnalistul James Areddy, care locuiește în China.

El spune că, în China, guvernul pune două condiții când vine vorba despre realizarea unui drum sau a unei construcții: să fie gata la timp și să nu se depășească bugetul. În rest, nu îi interesează mijloacele prin care se ajunge la realizarea unei lucrări, însă acest lucru nu este valabil și în Uniunea Europeană, subliniază Areddy.

În primăvara lui 2011, Covec nu mai avea fonduri, plățile către muncitori au început să întârzie, iar lucrările s-au oprit. Inginerul care a preluat proiectul a cerut încă 250 de milioane de euro pentru terminarea autostrăzii, ceea ce ar fi însemnat un cost total cu 70% mai mare decât cel licitat la început. La numai câteva ore după această cerere, guvernul polonez a reziliat contractul cu Covec și a angajat o companie europeană care să termine proiectul, scrie WSJ.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer