Prima pagină » Știri externe » De ce nu doboară SUA și Japonia rachetele lansate Coreea de Nord

De ce nu doboară SUA și Japonia rachetele lansate Coreea de Nord

De ce nu doboară SUA și Japonia rachetele lansate Coreea de Nord
Cel mai recent test balistic al Coreei de Nord a făcut ca sirenele să vuiască în Japonia, autoritățile avertizând oamenii să caute adăpost cât mai rapid. Cu toate acestea, nici cei de la Tokyo, nici cei de la Washington nu au încercat să doboare racheta. Testul i-a urmat unuia efectuat în luna august. Atunci, o rachetă a traversat insula Hokkaido. Și atunci, capacitățile de interceptare japoneze și americane au rămas neclintite.

Mare parte dintre americani se întreabă de ce toate aceste arme sofisticate rămân nefolosite, mai ales că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, avansează pe drumul său către îndeplinirea unui vis: acela de a construi o armă nucleară capabilă să lovească Statele Unite ale Americii. 

„Data viitoare când Coreea de Nord va lansa o rachetă, în special una care să traverseze teritoriul aliatului nostru, Japonia, sper să o doborâm, transmițând nord-coreenilor, dar și altor oameni, precum japonezii, că pot conta pe noi”, a declarat congresmanul Dana Rohrabacher în fața legiuitorilor americani în cursul acestei săptămâni. 

„Dacă nu demonstrăm că putem folosi forța, nu există niciun motiv pentru care ei să creadă că o vom face”, a continuat aceasta, potrivit YahooNews. 

Comandamentul american din Pacific a confirmat că racheta lansată vineri a fost una de rază intermediară. Ministerul Apărării de la Seul a apreciat că racheta a călătorit 3.700 de kilometri și a atins o altitudine maximă de 770 de kilometri. 

Racheta, care a aterizat în Oceanul Pacific, a reprezentat cel mai lung zbor al unui proiectil nord-coreean. 

Cei mai mulți experți sunt de părere că SUA ar trebui să răspundă acestor teste, doborând rachetele, tocmai pentru a demonstra că armele antinucleare pe care le dețin sunt de temut. 

De ce nu sunt doborâte rachetele

Atât Statele Unite, cât și Japonia susțin că pot doborî orice rachetă care va constitui o amenințare pentru teritoriul lor, însă spun că lansarea care a pornit sirenele de alarmă japoneze nu a îndeplinit pragul necesar pentru folosirea capacităților antinucleare. 

Dacă SUA și aliații săi „ar fi determinat un risc iminent, am fi doborât-o”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning, amintind de arsenalul bogat al armatei. 

În cazul Japoniei, capacitățile de apărare includ sisteme Patriot, care pot opri rachete de mică altitudine și rachete de tip SM-3, dezvoltate cu ajutor american, care pot doborî rachete balistice de rază intermediară și care ajung la altitudini mari. 

Tehnologia este imperfectă, însă Pentagonul a demonstrat că aceasta poate lovi ținte precum rachetele intercontinentale și rachetele cu rază intermediară. 

Totuși, Bruce Kingner, un cercetător din cadrul Heritage Foundation, a explicat că atunci când Coreea de Nord lansează o rachetă deasupra Japoniei, aceasta ajunge la altitudini mai mari decât pot atinge oricare dintre sistemele de apărare antibalistică din apropiere, incluzând sistemul SM-3. 

Totodată, Japonia este o țară pacifistă, limitată prin Constituție la a desfășura acțiuni miliare doar atunci când este vorba despre apărarea proprie. 

Hideshi Takesada, profesor la Universitatea Takushoku și expert în problematica nord-coreeană și în apărare, a declarat pentru AFP că Japonia plănuiește să intercepteze o rachetă balistică atunci când aceasta intră în spațiul aerian japonez sau atunci când diverse obiecte ajung pe teritoriul țării. Rachetele lansate recent au zburat mult deasupra Japoniei și nimic nu a ajuns la sol, astfel că Guvernul nu a dat niciun ordin de apărare.

Cu toate că Japonia dispune de tehnologie antirachetă decentă, este dificil să acopere întreaga suprafață a arhipelagului, după cum susțin experții. 

„De asemenea, este dificil din punct de vedere tehnic să apreciezi în faza incipientă a lansării dacă o rachetă reprezintă o amenințare directă pentru teritoriul japonez”, a explicat Akira Kato, profesor de politică internațională la Universitatea J.F. Oberlin din Tokyo. 

Japonia și SUA nu vor să riște și să intercepteze o rachetă care nu reprezintă o amenințare. O încercare de interceptare ratată ar putea stârni panica, iar Kim Jong-un ar scăpa de orice teamă și nu și-ar mai impune nicio limită. 

Tacticile de doborâre a unei rachete balistice

Potrivit The New York Times, Statele Unite au văzut cum racheta lansată vineri era pregătită cu o zi înainte. 

Tehnicile actuale de apărare antirachetă ale SUA se concentrează asupra opririi unei rachete nord-coreeane atunci când aceasta se află la mijlocul zborului sau în timpul stadiului „terminal” al arcului său balistic, atunci când aceasta se îndreaptă spre țintă.

Pentagonul dorește, de asemenea, să dezvolte tehnologii care să elimine rachetele în momentul în care acestea părăsesc locul lansării, atunci când ele se află în așa-numita „fază de creștere”. În acest moment al lansării racheta este mult mai vulnerabilă. 

Totodată, forțele americane de apărare fac cercetări și în zona cibernetică, analizând posibilitățile de lansare a unor atacuri cibernetice, prin controlul unor lasere și drone capabile să doboare racheta balistică la scurt timp după lansarea ei.

Citește și