Viorel R., un român de etnie romă, și-a vândut animalele pe care le avea în România, dar, în loc să plece în Europa Occidentală, a cumpărat un bilet de avion spre Mexic. De acolo a mers spre frontiera Statelor Unite și s-a adresat poliției americane pentru a cere azil.
„Am decis să plec pentru că nu mai puteam să supraviețuiesc”, a declarat Viorel R., în vârstă de 52 de ani, în Riverside, California, arătând plăgi pe scalp și la buze despre care susține că i-au fost făcute de poliție. „Nu mai puteam suporta să fim priviți de sus”, a spus el.
În cursul anului 2016, aproape 1.800 de români au fost reținuți la frontiera sudică a Statelor Unite, comparativ cu 400 anul trecut și cu câteva zeci în 2008, conform datelor oficiale furnizate de autoritățile americane.
„Romii aleg să traverseze Oceanul Atlantic în contextul tendințelor antiimigrație din Europa. Grupurile de romi, în general nomade, vizate de persecuții de sute de ani, se confruntă acum cu diminuarea toleranței autorităților europene, în contextul venirii a peste un milion de imigranți și refugiați din Siria și din alte țări. Amplificarea tendințelor neonaziste din România până în Italia a condus la demolarea taberelor de romi, la atacarea afacerilor romilor, la segregarea comunităților și agresarea copiilor”, notează agenția Bloomberg.
„Oamenii devin suficient de disperați pentru a cere azil în Statele Unite”, afirmă Ethel Brooks, președintele Centrului European pentru Drepturile Romilor, cu sediul la Budapesta, și profesor asociat la Universitatea Rutgers din New Jersey.
Romii consideră că au oportunități în Statele Unite, în pofida ascensiunii populismului și a apelurilor de limitare a imigrației. Agenții Poliției de frontieră din SUA au depistat grupuri de câte 20 de persoane, ghidate de călăuze.
„Toți susțin că sunt romi. Susțin că sunt membri ai unui grup care este persecutat de autoritățile din România”, afirmă Daniel Parks, agent al Poliției Vamale și de Frontieră a SUA din zona San Diego.
„Există numeroase prejudecăți în privința romilor în apropape toate țările europene. Stereotipurile conform cărora ar practica cerșetoria și ar comite furturi alimentează prejudecățile”, afirmă, pentru Bloomberg, Natalia Bănulescu-Bogdan, director adjunct al Programului internațional al Institutului pentru Politicile Migrației, cu sediul în orașul Washington.
De când România și Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene, romii au întâmpinat rezistență când au încercat să migreze spre Europa Occidentală. În Suedia, politicienii analizează posibilitatea interzicerii cerșetoriei, dar criticii susțin că astfel de inițiative sunt îndreptate împotriva romilor. În Franța, autoritățile au demolat tabere de romi de la periferia Parisului. Guvernul Canadei a adoptat în 2012 o lege care sancționează solicitările de azil bazate pe argumente false, după ce mii de romi din Ungaria au ajuns pe teritoriul canadian.
Acum, romii încearcă să se stabilească în Statele Unite, mulți ajungând în suburbiile orașului Los Angeles. Unii locuiesc în apartamente, alții pur și simplu amplasează corturi în parcuri până găsesc spațiu locativ. Unii lucrează ca agenți de pază sau în restaurante, în timp ce alții cerșesc sau primesc ajutor din partea bisericilor locale.