Prima pagină » Știri externe » De ce râde Kim Jong-un de fiecare dată când testează o bombă nucleară. Explicațiile gestului bizar din toate fotografiile propagandei nord-coreene

De ce râde Kim Jong-un de fiecare dată când testează o bombă nucleară. Explicațiile gestului bizar din toate fotografiile propagandei nord-coreene

De ce râde Kim Jong-un de fiecare dată când testează o bombă nucleară. Explicațiile gestului bizar din toate fotografiile propagandei nord-coreene
În contextul în care Coreea de Nord a testat duminică cea mai puternică bombă nucleară de până acum, întrebarea „De ce râde Kim Jong-un de fiecare dată când testează o armă nucleară?" ar putea părea ridicolă. Când privim fotografiile acestui „succes", dar și ale testelor precedente, atitudinea de veselie debordantă a liderului de la Phenian ar putea fi asimiliată nebuniei. Totul este, însă, extrem de bine calculat.

Kim Jong-un râde de mama focului în fața unei hărți militare, înconjurat de generalii săi cu o atitudine cel puțin hilară, la fel cum radiază de fericire atunci când se află în mijlocul copiilor nord-coreeni. Este unul dintre elementele comune ale multitudinii de fotografii difuzate de regimul autoritar din Peninsulă, faptul că liderul radiază de bucurie. Chiar și atunci când tocmai a lansat o rachetă balistică sau a testat o bombă, așa cum s-a întâmplat duminică. 

De ce atâta bucurie? Este vorba despre o strategie de comunicare extrem de bine pusă la punct. „Aceste fotografii au în primul rând rolul de a trimite un mesaj către populația nord-coreeană”, a explicat Antoine Bondaz, cercetător la Fundația pentru cercetare strategică și autorul lucrării ‘Coreea de Nord. Plonjon în inima unui stat totalitar’. „Atitudinea liderului de la Phenian este studiată, tocmai pentru a demonstra un stil de a conduce apropiat de cetățenii său, accesibil, în care le sunt ascultate și împlinite așteptările, în mod legitim. Este o tehnică de comunicare pusă în practică încă de la primul său discurs public, din aprilie 2012″, a mai explicat acesta pentru Ouest France. 

Celălalt resort al acestei strategii de comunicare publică este extern: „Cel de-al doilea mesaj se adresează comunității internaționale. Fotografiile care îl înfățișează pe Kim Jong-un în vizită la o uzină de rachete balistice a rolul de a convinge în privința credibilității programului nuclear nord-coreean. Și aproape de fiecare dată, după o încercare de acest tip, Kim Jong-un este prezent, iar ordinul de lansare a rachetei, semnat chiar de mâna sa, este transmis din timp televiziunii de stat. Un mod de a demonstra că el este cel care comandă acest program balistic prezentat drept o mare reușită”, a mai subliniat specialistul. 

Fotografiile trucate: Fotografiile de propagandă provin de la agenția de presă nord-coreeană (KCNA): „Acestea sunt alterate pentru a transmite un anume mesaj, purtător de informații precise. Nu este vorba despre ceea ce înțelegem noi despre acest regim, ci despre ceea ce Coreea de Nord vrea să înțelegem”, mai avertizează Bondaz. 

În 2013, AFP a demascat trucajele la care KCNA ar fi recurs pentru a părea că țara are o flotă mai numeroasă, un număr mai mare de soldați sau, pur și simplu, pentru a pune în scenă exerciții militare care nici măcar nu avuseseră loc. 

„De curând, cercetătorilor le-a fost spulberată orice urmă de îndoială cu privire la pozele care ne parvin din Coreea de Nord. Dar acest lucru nu înseamnă că țara nu este în măsură să și pună în practică ceea ce ne arată prin aceste clișee. Imaginile cu noul design al bombei cu hidrogen au tot circulat, o încercare a fost anunțată duminică, la fel ca și faptul că Phenianul poate cupla această bombă la racheta balistică internațională pe care o deține”, a mai spus Bondaz. 

O nouă strategie de comunicare: În zilele noastre, propaganda țării este diferită față de ceea ce știa populația înainte de venirea la putere a lui Kim Jong un. „Natura regimului este aceeași, dar stilul de guvernare s-a schimbat”, a mai precizat specialistul. Kim Jong-il era mai mult genul auster: nu zâmbea, întotdeauna era îmbrăcat într-un anume fel, avea ochelari de soare mari care îi acopereau ochii, iar aparițiile sale publice erau inexistente. Acesta este asociat dificultăților economice ale țării din anii 1990, iar oamenii par a avea față de el o oarecare aversitate. 

La polul opus față de ceea ce a însemnat pentru nord-coreeni Kim Il-sung, fondatorul Republicii și primul ei conducător, proclamat în 1998, la patru ani de la moarte, „Președintele Etern al Republicii”. Acesta este asimilat unei perioade glorioase a Coreei de Nord, cu victoria împotriva ocupației japoneze, creșterea economică. Iar Kim Jong-un s-a inspirat. Cu atât mai mult cu cât îi și seamănă. 

Citește și