Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, dar câștigătorul cursei extrem de strânse nu va fi încă cunoscut pentru multe zile de la închiderea urnelor. Cursa dintre democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump pentru Casa Albă se anunță a fi strânsă.
Pe măsură ce voturile sunt numărate, unul dintre candidați poate părea că este în avantaj pe baza primelor rezultate. În 2020, unele state au experimentat un „miraj roșu”. Părea că Trump este reales în noaptea alegerilor. Dar o întorsătură de situație a albăstrit graficul electoral. Trump l-a acuzat pe Biden pentru fraudarea alegerilor.
Nu s-a întâmplat nimic neobișnuit. Democrații tind să locuiască în zone urbane mai dens populate, unde numărarea voturilor durează mai mult. Democrații adoptat mai rapid votul prin corespondență decât republicanii. Trump a acuzat că voturile prin poștă nu sunt de încredere.
Există șapte state-cheie care sunt susceptibile să decidă rezultatul alegerilor, fiecare având propriile reguli privind gestionarea și numărarea voturilor, potrivit Reuters.
Votul prin corespondență este extrem de popular în Arizona. Aproape 90% dintre alegători și-au exprimat voturile anticipat, majoritatea prin poștă, în 2020. Oficialii electorali din Arizona pot începe procesarea și numărarea voturilor prin corespondență de îndată ce sunt primite.
Rezultatele nu pot fi publicate decât la o oră după închiderea urnelor. Orice vot prin corespondență depus chiar în ziua alegerilor nu poate fi procesat până după închiderea urnelor. În 2022, „voturile întârziate” au reprezentat o cincime din toate voturile din comitatul Maricopa, cel mai mare din stat, și pot dura zile pentru a fi numărate.
Primele rezultate în noaptea alegerilor vor fi din voturile anticipate, care ar putea să o favorizeze pe Harris. În cele din urmă, balanța din Arizona ar putea să încline în favoarea lui Trump pe măsură ce voturile din ziua alegerilor sunt numărate.
Votul anticipat este popular în Georgia. Oficialii estimează că 65% – 70% din voturi vor fi exprimate la secțiile de votare înainte de ziua alegerilor. Buletinele de vot prin poștă, care ar putea reprezenta aproximativ 5% din voturi, pot fi procesate cu două săptămâni înainte de alegeri.
Toate voturile anticipate – în persoană și prin poștă – trebuie să fie numărate și raportate până la ora 20:00 în noaptea alegerilor, conform legii statului.
De la alegerile din 2020, Michigan a instituit pentru prima dată votul anticipat în persoană și a permis jurisdicțiilor cu mai mult de 5.000 de locuitori să înceapă procesarea și numărarea voturilor prin corespondență cu opt zile înainte de ziua alegerilor. Oficialii speră că aceste schimbări vor permite statului să raporteze rezultatele mai rapid decât în 2020.
Numărarea voturilor în Nevada a fost lentă în 2020. Instituțiile de presă nu au anunțat câștigătorul statului (Joe Biden) decât după cinci zile de la alegeri. Fenomenul a generat nenumărate glume pe internet, dar oficialii spun că schimbările de atunci ar trebui să accelereze procesul.
Iar în Carolina de Nord, electorii încep procesarea și scanarea voturilor prin corespondență înainte de ziua alegerilor. După închiderea urnelor, primele rezultate raportate vor fi probabil în mare parte din voturile prin corespondență și cele anticipate.
Poate cel mai important stat-cheie, Pennsylvania nu a avut un câștigător clar în 2020 decât la patru zile după ziua alegerilor. Electorii au gestionat un volum mare de voturi prin corespondență. Statul este unul dintre puținele care nu permit lucrătorilor electorali să proceseze sau să numere voturile prin poștă până la ora 7 dimineața în ziua alegerilor. Va dura din nou zile pentru a se cunoaște câștigătorul care va obține toate cele 20 de voturi ale electorilor.
Ca și Pennsylvania, Wisconsin este unul dintre puținele state care nu permit oficialilor electorali să proceseze sau să numere voturile prin poștă până în dimineața zilei alegerilor, ceea ce poate duce la întârzieri în raportarea rezultatelor după voturile anticipate.
Citește și: Donald Trump și Kamala Harris sunt la EGALITATE în preferințele de vot înaintea scrutinului prezidențial