Djibouti este un exemplu de stabilitate într-o regiune tulburată de multe conflicte. Țara, cu o suprafață de doar 23.200 km pătrați, este așezată lângă strâmtoarea Bab el-Mandeb, o poartă către Canalul Suez, una din cele mai aglomerate rute maritime din lume. Însă interesul marilor puteri a fost stârnit de poziția geografică a țării. Din bazele din Djibouti se poatre ajunge repede cu forțe militare în Orientul Mijlociu și în Africa.
La sud-vest se află Somalia, o cunoscută bază pentru pirați, iar Yemen, o țară aflată acum în conflict, se află la câteva zeci de kilometri distanță, potrivit BBC. De asemenea este principalul port maritim pentru importurile și exporturile țării vecine, Etiopia.
În Djibouti se găsește cea mai mare bază militară americană permanentă din Africa, la Camp Lemonnier. Aceasta găzduiește 4.000 de militari.
Președintele țării, Ismail Omar Guelleh, a declarat recent pentru AFP că se poartă negocieri cu China pentru deschiderea în Djibouti a primei baze navale oficiale a Beijingului din afara teritoriului său. China face investiții masive în acest stat, iar prietenia dintre Djibouti City și Beijing nu este văzută cu ochi buni de către SUA.