De ce voia coreeanul Kim Ki-jong să îl ucidă pe ambasadorul SUA

Publicat: 13 03. 2015, 16:14

Suspectul, Kim Ki-jong, ar putea fi pus sub acuzare pentru tentativă de omucidere, atacarea unui emisar străin și obstrucționarea justiției, cazul său fiind deja trimis procurorilor, a declarat ofițerul de poliție Kim Chul-jun din Seul.

Poliția a precizat că Kim Ki-jong l-a atacat cu un cuțit pe ambasadorul Lippert în timpul unui dejun de lucru desfășurat la 5 martie, provocându-i răni grave la față și la braț. Lippert a fost externat marți din spital, după ce medicii i-au suturat o rană de 11 centimetri de pe față și i-au operat brațul stâng pentru a repara tendoanele și nervii afectați.

Kim Ki-jong le-a spus anchetatorilor că nu a intenționat să îl ucidă pe Lippert, ci doar să îl rănească, a informat poliția. Însă anchetatorii consideră că Kim a vrut să-l ucidă pe ambasador, pentru că l-a înjunghiat grav, de două ori, a precizat ofițerul Kim Chul-jun.

Poliția consideră că viziunile sale antiamericane și pro-Coreea de Nord l-au determinat pe Kim să recurgă la o „acțiune extremă” împotriva ambasadorului american, a mai afirmat ofițerul.

În timpul interogatoriului, Kim Ki-jong a afirmat că Coreea de Sud este o semicolonie a Statelor Unite, iar Coreea de Nord are un Guvern independent. La scurt timp după ce a fost arestat, el a strigat că exercițiile americano-sud-coreene sunt un obstacol în calea reunificării coreene, a adăugat polițistul.

Manevrele militare dintre Coreea de Sud și SUA sunt o sursă de tensiuni, Phenianul calificându-le o repetiție pentru invazie. Seulul și Washingtonul susțin însă că exercițiile lor sunt defensive. Luna aceasta, armata nord-coreeană a amenințat că va lansa „atacuri fără milă” împotriva aliaților, în semn de protest față de manevre.

Kim l-a ales pe Lippert ca țintă pentru că îl considera „o figură simbolică ce reprezintă SUA”, iar datele din calculatorul său arată că a căutat pe blogul ambasadorului și a citit articole despre exercițiile militare și despre legea penală sud-coreeană, potrivit poliției. Kim a afirmat în cursul interogatoriilor că a acționat singur, dar poliția verifică pentru a stabili dacă a avut complici.

Statele Unite, care au luptat alături de Coreea de Sud în războiul coreean din 1950-1953, are aproximativ 28.500 de militari staționați în această țară, pentru a preveni o eventuală agresiune din partea Phenianului.