Legile selecției naturale enunțate de naturalistul britanic Charles Darwin continuă să dicteze evoluția umană și în vremurile noastre, iar bărbații își dezvoltă trăsăturile care i-ar putea ajuta să aibă cât mai multe partenere sexuale, indică o nouă cercetare, citată de Daily Mail.
Una dintre cele mai comune, dar eronate teorii actuale este că evoluția speciei umane a încetat în momentul în care oamenii au devenit fermieri și, mai important, monogami.
Un nou studiu, care va fi publicat în jurnalul științific „Proceedings of the National Academy of Sciences”, arată că oamenii sunt la fel de supuși factorilor care influențează selecția naturală precum orice altă specie, iar obiceiuri precum căsătoria nu au încetinit procesul „supraviețuirii celui mai puternic”, cum mai este cunoscută teoria lui Charles Darwin.
Nu doar că specia umană continuă să evolueze, precum restul speciilor de pe Pământ, dar cercetătorii au constatat că bărbații își dezvoltă principalele trăsături care le-ar asigura cât mai mult succes la împerechere și, deci, la transmiterea materialului genetic. Aceste două caracteristici sunt frumusețea și inteligența, potrivit oamenilor de știință.
„Trăsăturile care cresc succesul la împerechere al bărbaților vor continua să evolueze mai repede decât în cazul femeilor”, a explicat unul dintre co-autorii cercetării, Dr Alexandre Courtiol, de la Wissenschaftskolleg Institute for Advanced Study din Berlin, potrivit Daily Mail.
Aceste rezultate vin după analizarea documentelor bisericești cu referire la 6.000 de finlandezi care s-au născut în intervalul 1760-1849. Cercetarea s-a axat pe statutul economic al oamenilor, numărul nașterilor, morților și al căsătoriilor și a relevat că există patru factori principali pentru selecția naturală: ajungerea la maturitate, accesul la parteneri, succesul de împerechere și fertilitatea, mai scrie sursa citată.