Lumea nu vrea război, iar o dovadă mai bună decât acest gest nu există! Doi ruși au fugit cu barca, prin Marea Bering, până în America, dorind să scape de mobilizarea militară ordonată de Vladimir Putin!
Ajunși în SUA, pe coasta Alaskăi, rușii au solicitat imediat azil, temându-se nu care cumva să fie trimiși înapoi și să ajungă pe frontul din Ucraina.
Cei doi cetățeni ruși au cerut azil în America după ce au traversat Strâmtoarea Bering cu o barcă. Ei au vâslit până în Alaska, regiune pe care, culmea, chiar Rusia (fostul Imperiu Țarist) a vândut-o SUA în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ei se află acum în custodia autorităților federale americane, a precizat guvernatorul din Alaska, Mike Dunleavy.
Potrivit BBC, pentru a ajunge în America, cei doi ruși vâslit prin Strâmtoarea Bering aproape 90 de kilometri, distanța cea mai mică dintre Rusia (continentală) și SUA (statul Alaska).
„A fost o surpriză pentru noi. Cine știe ce se va întâmpla în viitor dacă mai multe persoane din Rusia vor încerca să părăsească Rusia prin Strâmtoarea Bering”, a comentat guvernatorul statului Alaska. Pe de altă parte, el a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de a traversa Bering pe timp de furtună, conform previziunilor meteorologice anunțate pentru zilele următoare.
Senatorul american Dan Sullivan este de părere că povestea celor doi ruși care au vâslit până în Alaska arată că cetățenii din Federația Rusă pur și simplu „nu vor să lupte în războiul lui Putin”. „Acest incident arată două lucruri: în primul rând, poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. În al doilea rând, având în vedere apropierea dintre Alaska și Rusia, statul nostru are un rol vital de jucat în asigurarea securității naționale a Americii”, a estimat Dan Sullivan.
Alaska este statul american fără frontieră comună cu celelalte state federale care alcătuiesc SUA. De fapt, Alaska este un teritoriu pe care Rusia imperială l-a vândut Americii în secolul 19 pentru o suma de 7,2 milioane de dolari, la paritatea de la momentul respectiv. În această afacere a fost implicat, ca negociator direct, militarul de origine română George Pomutz. Pentru meritul său în perfectarea unei „afaceri de succes”, cum a numit-o presa americană la vremea respectivă, George Pomutz a fost avansat la gradul de general în armata SUA.