De teama rachetelor hipersonice ale Chinei, Marina SUA își dotează vasele cu rachete Patriot

Publicat: 25 10. 2024, 22:33
Actualizat: 25 10. 2024, 22:34
Sursa Foto: Shutterstock

Temându-se că China ar putea desfășura arme hipersonice pentru a scufunda nave în Pacific, Marina SUA înaintează un plan. Cea mai mare forță militară navală din lume intenționează  să-și doteze unele dintre vasele sale cu rachete interceptoare Patriot, au declarat doi oficiali de rang înalt din domeniul apărării.

Un oficial din industrie susține necesitatea plasarea interceptoarelor Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE), folosite în principal de Armată, la bordul navelor Marinei SUA. El anticipează progresele Republicii Populare Chineze în tehnologia balistică de la dezvoltarea armelor hipersonice, susțin doi oficiali anonimi pentru Reuters.

China își modernizează arsenalul

Integrarea rachetelor fabricate de Lockheed Martin cu sistemele de apărare aeriană ale navelor vine în contextul tensiunilor în creștere din regiunea Indo-Pacific. China își modernizează rapid arsenalul după ce a observat succesul  sistemelor de apărare antirachetă din Ucraina și Israel.

Numărul de interceptoare PAC-3 de care Marina va avea nevoie este incert. Dar cererea este „foarte mare”, a declarat Tom Karako, expert în apărare antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. Japonia a fost selectată de SUA pentru a fabrica rachete Patriot, iar Lockheed Martin dorește să stabilească o linie de producție și în Florida.

PAC-3 a doborât deja rachete hipersonice în Ucraina. Marina SUA susține adăugarea unui strat suplimentar de apărare împotriva rachetelor, având o probabilitate ridicată de succes. Însă, aceste arme nu au fost încă testate în luptă împotriva unor astfel de amenințări. China a testat în 2023 cea mai sofisticată rachetă anti-navă, DF-27. Potrivit rapoartelor Pentagonului, această armă este „în dezvoltare”.

Despre PAC-3

PAC-3 are o rază de acțiune mai scurtă decât rachetele SM-6 ale Marinei SUA și nu poate atinge spațiul cosmic. Dar racheta este mai agilă, având propulsoare de direcție aproape de vârful său. Este foarte probabil să distrugă ținta datorită capacității sale de a produce o „lovitură directă”. Interceptorul lovește ținta în loc să explodeze aproape de aceasta.

O rachetă PAC-3 dintr-un sistem Patriot, utilizată de armata SUA pentru apărarea aeriană terestră, a fost testată în mai pe un „vas Aegis virtual” folosind un lansator vertical Mk. 70, dar nu a fost desfășurată pe nave navale. Runda PAC-3 este, de asemenea, mult mai mică decât o rachetă SM-6 sau SM-3, cântărind aproximativ 300 kg, comparativ cu greutatea unei rachete SM-6  care cântărește 1.500 kg.

Citește și: Statele Unite au testat o rachetă HIPERSONICĂ în Pacific, în cadrul eforturilor de a se menține în competiția cu Rusia și China