Uniunea Europeană a oficializat vineri schimbarea regimului de sancțiuni impuse Siriei, după decizia controversată luată la 27 mai, de a ridica embargoul asupra armelor destinate opoziției, sub presiunile Marii Britanii și Franței, relatează AFP. Măsura vine într-un context internațional extrem de tensionat, în care Rusia și-a intensificat „poziția de stabilizator” în regiune. Mai mult, există temeri că ridicarea embargoului va externaliza conflictul din Siria.
UE a decis modificarea măsurilor restrictive impuse progresiv, de la începutul conflictului, în 2011, și este aplicabil începând de sâmbătă și până 1 iunie 2014.
Eventuala livrare de armament „nu va fi posibilă decât în condiții foarte stricte”, a precizat vineri Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
Europenii își reexaminează poziția „până la 1 august”, îndeosebi pentru a ține cont de un eventual progres al negocierilor în cadrul „Geneva 2”, conferință inițiată la apelul Statelor Unite și Rusiei, pentru a încerca să găsească o soluție politică la acest conflict.
România a fost reprezentată luni la Consiliul de Afaceri Externe, în cadrul căruia s-a decis ridicarea embargouului, de către ministrul de Externe Titus Corlățean, care, potrivit MAE, a fost mandatat să exprime împotrivirea țării noastre față de ridicarea embargoului.
„Ministrul Titus Corlățean a exprimat, în baza mandatului național, susținere pentru menținerea regimului de sancțiuni UE impus Siriei în integralitatea sa, inclusiv a embargoului pe livrarea de arme în această țară după 1 iunie 2013. Totodată, a subliniat privilegierea eforturilor politico-diplomatice, inclusiv prin susținerea fermă a inițiativei promovate de Statele Unite și Federația Rusă referitoare la organizarea unei Conferințe Internaționale privind situația din Siria, poziție împărtășită de majoritatea statelor UE”, transmite MAE român, într-un comunicat remis gândul.
Mai mult, de la decizia miniștrilor de Externe europeni, Rusia a devenit tot mai fermă în poziția sa de a opri orice consideră a fi o implicare externă în conflictul din Siria.