Prima pagină » Știri externe » Decizia Japoniei, la patru ani de la tragedia de la Fukushima

Decizia Japoniei, la patru ani de la tragedia de la Fukushima

Decizia Japoniei, la patru ani de la tragedia de la Fukushima
Japonia a repornit marți Reactorul numărul 1 de la Centrala Nucleară de la Sendai (sud), pentru prima dată de la introducerea unor noi reglementări, în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011 și după aproape doi ani de când a oprit toate reactoarele, relatează Wall Street Journal online.

Fyushu Electric Power Co. a început să scoată barele de control la Reactorul nr. 1 de la Sendai la ora locală 10.30 (4.30, ora României). Compania a anunțat că reactorul urmează să înceapă să producă energie electrică până la sfârșitul săptămânii și să-și reia operațiunile comerciale până în prima parte a lui septembrie, în urma unor inspecții. Al doilea reactor al centralei este programat să fie repus în folosință ulterior, anul acesta.

Japonia are 43 de reactoare nucleare operabile. Niciunul dintre ele nu a mai produs energie electrică din septembrie 2013, iar eforturile de a le reporni pe unele dintre ele s-au confruntat cu întârzieri repetate, în contextul în care centralele s-au străduit să îndeplinească reglementările mai stricte, introduse după cutremurul urmat de tsunami, în 2011, care a devastat Centrala Nucleară Fukushima Daiichi.

Până în prezent, doar cinci au reușit să treacă de verificările efectuate de către autorități din domeniul securității nucleare.

Înainte de catastrofa de la Fukushima, în care trei reactoare au fost grav avariate, energia nucleară reprezenta aproximativ 30% din electricitatea Japoniei. Însă, după ce reactoarele au fost oprite în anii de după catastrofă, țara a devenit dependentă de cărbune, gaz natural lichefiat și petrol pentru a-și acoperi aproape 90% din nevoile de electricitate.

Premierul Shinzo Abe și Guvernul său au anunțat că vor să repornească reactoarele pentru a reduce dependența țării de importurile de energie.

O serie de sondaje a arătat că majoritatea japonezilor se opune repornirii reactoarelor, iar acest lucru s-a reflectat în scăderea susținerii premierului.

Oponenții citează riscuri de mediu într-una dintre țările cele mai afectate de cutremure, vulnerabilă totodată și la alte dezastre.

Protestatari s-au adunat marți la centrală. „Cine își va asuma responsabilitatea pentru un accident nuclear?”, se putea citi pe o pancartă.

Shinzo Abe dădea asigurări luni că noile standarde de securitate sunt „la cel mai înalt nivel din lume”.

Citește și