Prima pagină » Știri externe » Decizia luată de UE în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei

Decizia luată de UE în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei

Decizia luată de UE în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a adoptat mai multe serii de sancțiuni împotriva unor întreprinderi și oficiali ruși de rang înalt, dar și separatiști, pentru rolul acestora în criza din Ucraina.

„Nu există niciun motiv în prezent pentru a modifica măsurile restrictive adoptate de UE împotriva Rusiei”, a anunțat o sursă europeană la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre.

„Statele membre sunt mai degrabă de acord cu faptul că nu are loc nicio evoluție pe teren sau vreo schimbare în atitudinea Rusiei care ar justifica reanalizarea sancțiunilor”, a precizat o sursă diplomatică.

Marți, cele 28 de state membre au dezbătut, în principal, „impactul sancțiunilor europene asupra Rusiei și situația de pe teren”, a adăugat sursa europeană, precizând că UE „va continua să supravegheze situația din estul Ucrainei” și, „în special”, punerea în aplicare a armistițiului încheiat la începutul lui septembrie.

Armistițiul a permis calmarea situației, chiar dacă lupte au loc în continuare între separatiștii proruși și forțele ucrainene, în special în zona aeroportului din Donețk.

Uniunea Europeană a adoptat mai multe serii de sancțiuni împotriva unor întreprinderi și oficiali ruși de rang înalt, dar și separatiști, pentru rolul acestora în criza din Ucraina.

Ultima serie de sancțiuni, adoptată la începutul lui septembrie, restrânge și mai mult posibilitățile finanțării pe piețele de capital pentru cinci bănci și șase întreprinderi rusești din domeniile energiei și apărării, între care gigantul petrolier Rosneft. Investitorii din UE nu mai pot să cumpere obligațiuni și acțiuni emise de aceste grupuri, nici să acorde împrumuturi cu scadență mai mare de 30 de zile.

Ultimele sancțiuni prevăd, de asemenea, înghețarea unor averi și interdicții de vize, care vizează de acum 119 persoane, printre care apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin.

„Sancțiunile funcționează”, a subliniat o sursă diplomatică europeană. Rubla a înregistrat marți un nou record istoric de scădere în fața monedei euro și dolarului, ca urmare a retragerii investitorilor străini.

În acest context, „micșorarea prețurilor la hidrocarburi nu ajută” Guvernul rus, ale cărui venituri depind în mare măsură de vânzările de gaz și petrol, potrivit acestei surse.

Autor