„Oficialii din cadrul NATO ar trebui să înțeleagă că Moscova va ține cont de noua lor strategie în planificarea militară rusă. Rusia va lua toate măsurile necesare pentru apărarea sa”, a declarat Grușko.
„Această decizie a NATO va avea, de asemenea, consecințe politice de lungă durată”, a adăugat el.
Ambasadorul rus a denunțat „încercările Alianței Nord-Atlantice de a acuza Rusia că ar avea intenții agresive”.
De asemenea, el a apreciat că expansiunea NATO către frontierele Rusiei constituie „o cale directă” spre tensionarea situației și „subminează securitatea în regiune”.
În opinia lui Grușko, NATO „crește cu propriile sale mâini riscurile apariției unor incidente militare”.
Comandantul forțelor NATO din Europa, Philip Breedlove, a declarat marți că Alianța Nord-Atlantică are nevoie de suplimentarea efectivelor în Europa de Est în contextul măsurilor de garantare a securității României, Poloniei și zonei baltice, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei și a amenințării islamiste.
„Din cauza presiunilor intense pe care le resimțim acum în estul Europei și în contextul măsurilor de garantare a securității aplicate în țările baltice, în Polonia și în România, avem nevoie de prezență militară suplimentară prin rotație”, a argumentat generalul Breedlove.
Săptămâna trecută, Alianța Nord-Atlantică a anunțat efectuarea a numeroase operațiuni de interceptare în contextul intensificării activităților aeriene ale Rusiei în Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Nordului.