Decizia SUA în problema crizei refugiaților care ar putea pune o presiune și mai mare pe Europa: Washingtonul acordă prioritate securității naționale
În ultimii ani, în contextul unei crize a imigrației tot mai accentuate care a pus foarte multă presiune pe Europa, Statele Unite și-au diminuat constant cotele de găzduire a refugiaților, de la 85.000 de oameni în 2016, la 54.000 în 2017, urmând să scadă anul viitor până la 45.000. Principalele țări beneficiare vor fi statele din Africa, urmate de cele din Asia, Asia de Este și Orientul Mijlociu. Strategia face parte din inițiativa lui Donald Trump de combatere a imigrației, acesta vorbind odată cu sosirea la Casa Albă despre un număr maxim de 50.000 de oameni care vor fi primiți în viitor în America.
„Securitatea populației americane este prima noastră grijă. Vrem să avem certitudinea că de programul de primire a refugiaților beneficiază cei care au dreptul la această protecție și care nu sunt cunoscuți ca fiind un risc la adresa securității țării noastre”, a spus pentru AFP un oficial din staff-ul lui Trump. „Solicitanții de azil vor fi supuși unor controale intensive de securitate, biografice și biometrice în stadii multiple, înainte și după sosirea lor pe teritoriul american”, a explicat un alt oficial.
Cu toate acestea, Statele Unite rămân primele în topul mondial al țărilor care primesc anual refugiați, chiar dacă președintele Donald Trump este deja faimos pentru promovarea unei retorici anti-imigraționiste. Oficialii susțin că procesul de înaintare a cererilor pentru obținerea azilului în SUA nu va fi oprit și nici numărul de străini primiți în teritoriu nu va scădea, chiar dacă există suspiciunea că Trump ar avea un astfel de plan în scopul asigurării locurilor de muncă pentru cetățenii americani.