DECIZIE. Curtea Europeană de Justiție: Legea privind ONG-urile din Ungaria încalcă legislația europeană
Judecătorii Curții Europene de Justiție au decis joi că decizia Guvernului de la Budapesta de a restricționa prin lege finanțarea unor ONG-uri încalcă legislația europeană.
Potrivit Curții, restricțiile sunt discriminatorii și nejustificate, după cum informează Euronews.
„Prin impunerea unor obligații privind înregistrarea, declararea și publicarea datelor anumitor categorii ale organizațiilor societății civile care primesc direct sau indirect sprijin financiar din străinătate, Ungaria a introdus restricții distriminatorii și nejustificate”, se arată în decizia Curții Europene de Justiție.
Decizia Curții Europene de Justiție vine în contextul în care, în 2017, Guvernul de la Budapesta a adoptat o lege care prevede înghețarea finanțărilor de peste 22.000 de euro venite din străinătate pentru organizațiile din Ungaria. La acea dată, Executivul condus de Viktor Orban a susținut că măsura se impunea întrucât banii primiți de organizațiile non-guvernamentale ar putea fi folosite pentru finanțarea terorismului sau ONG-urile ar putea fi implicate în spălarea banilor.
În luna ianuarie, un oficial din cadrul Curții Europene de Justiție a emis o opinie potrivit căreia Ungaria ar fi încălcat legislația europeană atunci când a adoptat această decizie.
Criticii legii susțin că restricțiile l-ar viza pe miliardarul american de origine ungară George Soros
La acea vreme, criticii deciziei au susținut că restricțiile impuse de Guvernul de la Budapesta l-ar viza pe miliardarul și filantropul american de origine maghiară George Soros, dar și organizația sa, Fundația pentru o Societate Deschisă, care a acordat de-a lungul timpului sprijin financiar pentru mai multe organizații non-guvernamentale din Ungaria.
Potrivit Executivului, organizațiile non-guvernamentale susținute de Fundația pentru o Societate Deschisă ar desfășura activități care ar fi contrare intereselor naționale ale Ungariei.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuza în repetate rânduri organizațiile non-guvernamentale din străinătate, cum ar fi cea a lui George Soros, dar și pe judecătorii Curții Europene de Justiție, că s-ar amesteca nejustificat în afacerile interne ale țării sale.