Prima pagină » Știri externe » Decizie istorică în China. Câți copii vor putea avea chinezii

Decizie istorică în China. Câți copii vor putea avea chinezii

Decizie istorică în China. Câți copii vor putea avea chinezii
Legiuitorii chinezi au adoptat duminică un pachet legislativ care le va permite cuplurilor să aibă doi copii începând de la 1 ianuarie, în cadrul unei sesiuni a Comitetului Permanent al Adunării naționale populare, potrivit agenției oficiale China Nouă, relatează CNN.

„Statul susține ideea ca unui cuplu să i se permită să aibă doi copii”, se arată în noua lege privind populația și planificarea familială.

Această prevedere pune capăt controversatei politici a copilului unic, relaxată în ultima perioadă.

„În vederea promovării unei creșteri echilibrate a populației, China va continua să susțină politica națională de bază cu privire la controlul populației și să-și îmbunătățească strategia privind dezvoltarea populației”, anunța Partidul Comunist Chinez (PCC) în octombrie, când au apărut primele informații despre modificarea legii.

„China va implementa deplin politica «un cuplu, doi copii», într-un răspuns proactiv la problema îmbătrânirii populației”, sublinia partidul unic.

– 100 de milioane de cupluri

Potrivit lui Lu Jiehua, un sociolog de la Universitatea Beijing, această politică vizează 100 de milioane de cupluri.

China, care are în prezent o populație de peste 1,3 miliarde de persoane, a instituit așa-numita politică a copilului unic, într-o încercare de controlare a creșterii populației, în anii ’70.

Atunci când propaganda nu a dat rezultate, oficiali locali au recurs la avorturi, amenzi usturătoare și sterilizare forțată.

Decizia de a pune capăt restricțiilor a fost luată în urma unei reuniuni de patru zile a unor oficiali de rang înalt din cadrul PCC, la un hotel din Beijing, potrivit lui David McKenzie, un fost corespondent CNN în China.

Această modificare a fost prefigurată de o schimbare la nivelul propagandei, potrivit corespondentului, care precizează că în vechile reclame apăreau părinți cu un copil, însă într-o reclamă recentă apare un băiat care împarte nu prea încântat o jucărie cu sora sa mai mică.

– Insuficient

Amnesty International avertizează, într-un comunicat, că această schimbare de politică este „insuficientă”.

„Cuplurile cu doi copii pot fi supuse în continuare unor forme coercitive și intruzive de contracepție și chiar unor avorturi forțate – asimilabile torturii”, a declarat cercetătorul chinez William Nee.

„Statul nu are nicio treabă să reglementeze câți copii au oamenii”, a subliniat el.

– Relaxarea politicii

China a început o relaxare a controversatei sale politici a copilului unic în ianuarie 2014, permițând cuplurilor să aibă doi copii în cazul în care mama sau tatăl sunt la rândul lor copii unici.

Această decizie a fost salutată drept o măsură importantă de liberalizare a restricțiilor vechi de trei decenii, însă date publicate în ianuarie 2015 sugerau că mai puține persoane decât se estima au făcut acest pas pentru a-și mări familia.

Aproape un milion de cupluri eligibile în cadrul noilor reglementări au solicitat, la nivel național, să aibă al doilea copil, anunța presa de stat la vremea respectivă. Oficiali din domeniul sănătății apreciau că această politică avea să conducă la două milioane de nașteri la momentul anunțării ei și estimau că aproximativ 11 milioane de cupluri erau eligibile.

– Populație îmbătrânită

Potrivit Guvernului, China ar putea deveni țara cu cea mai bătrână populație din lume în doar 15 ani, cu peste 400 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani.

Populația îmbătrânită va reprezenta o povară pentru serviciile în domeniul sănătății și sociale, potrivit unor cercetători, iar cea de a doua economie mondială va fi nevoită să depună eforturi să-și mențină ritmul creșterii economice.

„China a început deja să resimtă o criză, aflată în plină desfășurare, în ceea ce privește evoluția demografică”, îi spunea anul acesta lui McKenzie de la CNN Wang Feng, un profesor de la Universitatea Fudan, un influent expert în demografia Chinei.

„Istoria va privi înapoi către politica copilului unic și o va considera drept una dintre cele mai grave erori politice pe care China le-a comis în istoria sa modernă”, aprecia el.

În opinia lui Wang, această politică a copilului unic a fost ineficientă și inutilă, având în vedere că rata fertilității intra deja în scădere în anii ’80.