Decizie istorică. Obama va efectua în martie o vizită în Cuba
Executivul american urmează să anunțe joi că Obama va efectua „în săptămânile următoare” o vizită în America Latină, și anume în Cuba, a declarat miercuri pentru AFP, sub protecția anonimatului, un oficial american.
Ultima vizită a unui președinte american în exercițiu pe insula situată în largul coastelor statului american Florida datează din 1928, cea a lui Calvin Coolidge. Obama va deveni astfel primul șef de stat american care va vizita această țară de la revoluția lui Castro din 1959.
După anunțarea unei apropieri între Washington și Havana, în decembrie 2014, cele două țări și-au restabilit relațiile diplomatice în iulie 2015.
Obama și-a exprimat în mai multe rândui dorința de a vizita Cuba, subliniind că nu-l interesează doar o „simplă validare a statu-quoului”.
„Ceea ce am transmis Guvernului cubanez este că «dacă vom vedea progrese clare în privința libertăților cubanezilor obișnuiți, voi fi încântat să merg la fața locului pentru a pune aceste progrese în lumină»”, declara el în decembrie pentru Yahoo! News.
„Dacă voi merge acolo este clar că va fi necesar să pot vorbi cu toată lumea”, adăuga el. Cu toate aceste un oficial al Casei Albe a precizat că este puțin probabilă o întâlnire a președintelui american cu Fidel Castro.”Nu mă aștept ca președintele Obama să aibă vreo întrevedere cu Fidel Castro; Raul Castro este președintele Cubei”, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului prezidențial pentru siguranța națională.
Congresul Partidului Comunist Cubanez este prevăzut pe 16 aprilie.
– „Dictatură comunistă”
Întrebat miercuri seara ce părere are despre această vizită a lui Obama, candidatul republican la postul de la Casa Albă Marco Rubio, născut la Miami, ai cărui părinți sunt cubanezi, a subliniat că el nu ar vizita insula, dacă ar fi președinte, până când aceasta nu va fi „liberă”.
„Acum, la un an și două luni de la deschiderea către Cuba, Guvernul cubanez rămâne la fel de opresiv ca întotdeauna”, a declarat el pentru CNN, catalogând regimul de la Havana drept o „dictatură comunistă antiamericană”.
De 50 de ani, sute de mii de cubanezi au emigrat în Statele Unite.
Emigranții „politici” de la începuturile Revoluției continuă să se opună acerb oricărei apropieri de regimul de la Havana, însă cei care au migrat mai de curând și-au păstrat legături solide cu insula și au primit mult mai favorabil anunțul acestei reluări a relațiilor.
„Todos somos americanos” (suntem toți americani), afirma Obama într-un discurs pe care l-a susținut la Casa Albă, după ce a discutat la telefon cu omologul său cubanez Raul Castro.
Cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite a îndemnat în mai multe rânduri la o continuare a acestui proces de normalizăre a relațiilor angajat și a cerut Congresului să ridice embargoul impus Cubei de către John F. Kennedy în 1962, consolidat prin legea Helms-Burton în 1996.
„Cincizeci de ani de izolare a Cubei nu au reușit să promoveze democrația și ne-au determinat să ne retragem din America Latină”, le spunea el adversarilor săi republicani în urmă cu doar câteva săptămâni, în discursul despre starea Uniunii.
„Vreți să ne consolidăm leadershipul și credibilitatea pe continent? Recunoașteți că Războiul Rece s-a încheiat. Ridicați embargoul”, îndemna el.