Decizie istorică pentru Republica Moldova. Parlamentul European a votat ELIMINAREA VIZELOR pentru cetățenii moldoveni
Decizie istorică pentru Republica Moldova, luată, joi, în Parlamentul European. Legislativul UE a votat, joi, propunerea legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetățenii R. Moldova și, dacă nu vor apărea „accidente” pe parcurs, moldovenii ar putea călători în Spațiul Schengen fără vize încă de la jumătatea lunii mai.
UPDATE 14:10 Reacția Palatului Victoria: „Primul-ministru al României, Victor Ponta, salută votul pozitiv, de astăzi, al Parlamentului European privind liberalizarea vizelor de scurtă durată pentru cetățenii Republicii Moldova posesori de pașapoarte biometrice. De asemenea, primul-ministru este încrezător în finalizarea cât mai rapidă a procedurilor la nivel european, astfel încât cetățenii din Republica Moldova să poată beneficia cât mai curând de libertatea de circulație în spațiul european. Premierul României subliniază că liberalizarea vizelor este o măsură pe care România a susținut-o extrem de activ, prin demersurile sale, și care va avea un impact foarte concret și pozitiv pentru societatea Republicii Moldova, pentru fiecare cetățean”.
UPDATE 13:30 Reacția ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean: „Doresc să salut, în numele Ministerului Afacerilor Externe și în numele meu personal, acest vot pozitiv al Parlamentului European. România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar decizii precum cea de astăzi reflectă pe deplin această prioritate majoră a politicii externe a României. În același timp, votul de astăzi transmite un puternic mesaj politic de sprijin al Uniunii Europene față de cetățenii Republicii Moldova. Această etapă este un pas esențial în procesul decizional privind ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni. Vreau să le mulțumesc și europarlamentarilor români, care au avut o contribuție importantă în cadrul acestui demers”.
După votul din Comisia LIBE din 12 februarie, votul de joi ar trebui să fie o simplă formalitate, în condițiile în care există sprijinul principalelor grupuri politice din Parlamentul European.
Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar consideră că această liberalizare reprezintă „un instrument pentru stabilitatea” Republicii Moldova și „un moment istoric” pentru viitorul său în Uniunea Europeană.
În opinia sa, ridicarea vizelor este „importantă în special pentru cetățenii obișnuiți” care vor putea călători mai ușor în Schengen. Aceasta atrage însă atenția că ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spațiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, doar cei care dețin pașaport biometric vor putea beneficia de această măsură.
Potrivit raportorului sloven, în prezent doar 15% dintre cetățenii moldoveni dețin un pașaport biometric, dar numărul lor, cu siguranță, va crește. Pentru a obține un pașaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro și să aștepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obțină în trei ore, prețul este de 127 de euro.
Tanja Fajon nu se așteaptă la un aflux de cetățeni moldoveni în spațiul Schengen, după ridicarea vizelor.
Pe de altă parte, după ce în cazul unor țări din Balcanii de Vest – Serbia, Macedonia și Bosnia-Herțegovina – s-a înregistrat un număr mare de cetățeni care au profitat de relaxarea regimului de vize pentru a căuta de lucru sau pentru a beneficia de asistență socială în țări precum Germania, Suedia, Belgia sau Luxemburg, autoritățile europene au introdus o clauză care permite statelor din Schengen să reintroducă vizele, în cazul în care se confruntă cu un aflux mare de persoane dintr-o anumită țară.
Referitor la moldovenii care primesc cetățenie română, Fajon a recunoscut că este „o chestiune sensibilă” la nivel european, dar consideră că este „o situație specială”, dat fiind faptul că este vorba despre o recăpătare a cetățeniei române în cazul multor moldoveni și nu se poate face comparație cu cazul Maltei, care acordă cetățenie oricui pentru o anumită sumă de bani investită în țară.
Pe de altă parte, europarlamentarul social-democrat a condamnat recentele declarații ale președintelui Traian Băsescu referitor la unirea Republicii Moldova cu România.
„Viitorul Moldovei în UE nu amenință în niciun fel suveranitatea acesteia din urmă, în pofida declarațiilor recente făcute de președintele României în legătură cu reunificarea cu România”, a spus Fajon, care consideră că pe termen lung „astfel de declarații neinspirate” ar putea să aibă „consecințe serioase” asupra relațiilor dintre cele două state.
După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie și apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.
Corespondență de la trimisul MEDIAFAX la Strasbourg, Cătălina Mihai, catalina.mihai@mediafax.ro