Prima pagină » Știri externe » DECIZIE. O instanță din Turcia a decis să permită transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee

DECIZIE. O instanță din Turcia a decis să permită transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee

DECIZIE. O instanță din Turcia a decis să permită transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee
VIDEO. În Hagia Sofia a răsunat prima rugăciune musulmană după ce catedrala a redevenit moschee / Sursă foto: Pixabay

O instanță din Turcia a decis vineri să anuleze un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, deschide calea pentru retransformarea monumentului, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, a propus ca monumentul, un punct central atât al Imperiului Bizantin, cât și al celui Otoman, să redevină moschee.

Catedrala Sfânta Sofia, cunoscută și sub denumirea de Hagia Sophia, este unul dintre cele mai vizitate monumente din Turcia.

Transformarea muzeului în moschee, criticată la nivel internațional

Statele Unite ale Americii, Grecia, dar și mai mulți lideri ai mai multor biserici și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu modificarea statutului clădirii din secolul al VI-lea.

Edificiul a fost transformat în muzeu în perioada fondatorului Turciei moderne și a statului turc laic, Mustafa Kemal Ataturk.

„S-a ajuns la concluzia că documentele vremii declaraseră clădirea ca fiind moschee, iar folosirea sa în alt scop decât cel prevăzut nu este posibilă din punct de vedere legal. Decizia Guvernului din 1934, prin care s-a pus capăt utilizării clădirii ca moschee și s-a decis transformarea acesteia în muzeu nu a respectat legislația”, a arătat instanța în decizie.

Cazul a fost adus în atenția instanței de către o asociație care susține că monumentul a fost în proprietatea liderului otoman care a capturat Constantinopolul în 1453 (Mahomed al II-lea, n. red.) și care a decis transformarea catedralei bizantine în moschee.

Otomanii au construit minarete și au redecorat interiorul catedralei, păstrând, însă, simbolurile creștine.

Analiștii susțin că președintele Erdogan folosește dezbaterea cu privire la Catedrala Sfânta Sofia pentru a-și consolida baza conservatoare și pentru a distrage atenția de la problemele economice substanțiale ale Turciei.

Departamentul de Stat al SUA a cerut Turciei să mențină catedrala Sfânta Sofia ca muzeu și să nu-i schimbe statutul în moschee.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și