DECIZIE. Parlamentul European: UE ar trebui să acționeze China în instanță din cauza situației din Hong Kong

Publicat: 20 06. 2020, 11:48
DECIZIE. Parlamentul European: UE ar trebui să acționeze China în instanță din cauza situației din Hong Kong. Sursa foto: Shutterstock

Uniunea Europeană ar trebui să depună o plângere împotriva Chinei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în cazul în care Beijingul va impune noua lege privind securitatea națională din Hong Kong, a decis vineri, prin vot, Parlamentul European.

Decizia vine în contextul în care mai multe guverne din UE și-au exprimat „puternica îngrijorare” cu privire la noua lege, despre care activiști pentru democrație, diplomați și unii oameni de afaceri susțin că va afecta autonomia Hong Kong și îi va submina rolul de centru financiar mondial, informează Reuters.

Într-o rezoluție votată cu 565 de voturi pro, 34 contra și 62 de abțineri, Parlamentul European contestă legea despre care țările europene, Australia și Statele Unite susțin că va submina principiul „o țară, două sisteme”, care conferă autonomie teritoriului.

Parlamentul European „face apel la Uniunea Europeană și la statele membre să ia în considerare, în eventualitatea în care noua lege privind siguranța națională va fi adoptată, să facă o sesizare în fața Curții Internaționale de Justiție”, se arată în rezoluție.

Reacția Chinei

You Wenze, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Chinei, și-a exprimat „puternica opoziție” față de rezoluția Parlamentului European, pe care îl acuză că a distorsionat realitatea și că se amestecă în afacerile interne ale Hong Kong, a anunțat sâmbătă agenția de stat Xinhua.

Rezoluțiile Parlamentului European nu au caracter obligatoriu, dar reprezintă semnale importante, care pot influența politicile europene.

Rezoluția face apel la statele europene și să ia în considerare impunerea unor sancțiuni economice împotriva Chinei.

Parlamentul European „consideră că UE ar trebui să își folosească pârghiile economice împotriva încălcărilor drepturilor omului de către China”.

Liderii instituțiilor europene și premierul Chinei, Li Keqiang, vor discuta luni prin videoconferință despre acest subiect.