SUA renunță la programul în valoare de 500 de milioane de dolari prin care antrenau și sprijineau logisitic unele facțiuni de opoziție siriene, care luptau împotriva regimului Bashar al Assad, a anunțat vineri secretarul Apărării Ashton Carter, precizând că astăzi președintele Barack Obama va da mai multe detalii.
SUA iau această măsură în contextul în care Rusia a declanșat o campanie aeriană de atacuri în Siria, care vizează atât ținte ale Statului Islamic, cât și ale grupărilor rebele care se opun regimului Bashar al Assad. Americanii au declarat că nu au de gând să colaboreze cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic, pentru că strategia lor de a susține regimul de la Damasc este greșită, iar faptul că atacă și grupările rebele, unele dintre ele susținute logistic și financiar chiar de SUA, nu face decât să alimenteze și mai mult războiul civil din Siria.
Măsura vine din cauză că programul nu a dat rezultatele scontate până acum, urmând să fie transformat pentru a urma modelul de succes al sprijinirii kurzilor peshmerga, din nordul Siriei. „Munca pe care am dus-o cu kurzii din nordul Siriei este un exemplu de abordare eficientă, unde ai un grup care este capabil, motivat în teren, al cărui succes îl poți face posibil. Este exact exemplul pe care am dori să îl urmăm cu alte grupări din alte părți ale Siriei. Acesta va fi nucleul conceptului prezidențial”, a preciza Ash Carter, la Londra, conform Reuters.
Un oficial al Departamentului Apărării din SUA, citat de New York Times, a explicat că nu vor mai exista recrutări de așa-ziși rebeli moderați în Siria, care să fie antrenați în taberele din Iordania, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. În locul acestei abordări, va fi înființat un centru mult mai mic în Turcia, unde vor fi antrenați grupuri mici de lideri ai grupărilor de opoziție, care vor fi învățați manevre operaționale de luptă.
În luna mai, armata SUA a început să antreneze în jur de 5.400 de luptători pe an, ca mijloc de a crea parteneri locali în lupta împotriva Statului Islamic. Programul s-a desfășurat însă de la început cu dificultate, primii rebeli antrenați fiind atacați de Frontul Al Nusra, aripa siriană a Al Qaeda, conform Reuters.
În schimb, sprijinirea logistică a kurzilor peshmerga din nordul Siriei a dat rezultate mult mai bune. Un alt oficial american a declarat pentru New York Times că un alt exemplu de succes a fost sprijinirea luptătorilor arabi sunniți din Estul Siriei, americanii concentrându-se mai degrabă pe grupări care deja luptau cu Statul Islamic, în loc să încerce să antreneze și să creeze noi brigăzi anti-SI.