Prima pagină » Știri externe » Decizie radicală luată de Croația, pe fondul crizei migranților, riscă să reaprindă un conflict vechi, încheiat printr-un RĂZBOI

Decizie radicală luată de Croația, pe fondul crizei migranților, riscă să reaprindă un conflict vechi, încheiat printr-un RĂZBOI

Decizie radicală luată de Croația, pe fondul crizei migranților, riscă să reaprindă un conflict vechi, încheiat printr-un RĂZBOI
Croația a interzis cetățenilor sârbi și mașinilor lor să intre în țară, a declarat joi poliția croată de frontieră, după ce Serbia a interzis transportul de marfă croat pe teritoriul său, în cadrul unei dispute privind imigranții care ajung la granița comună, informează site-ul agenției Reuters.

„Titularii de pașapoarte sârbe și mașinile înregistrate în Serbia nu pot intra în Croația până la noi ordine”, a declarat pentru Reuters un ofițer de poliție croat.

Serbia a interzis transportul de marfă croat pe teritoriul său miercuri seara.

Belgradul a impus emabargoul drept represalii la restricțiile la graniță decise de Croația, stat membru UE, care a criticat țara vecină pentru că a direcționat spre frontiera comună fluxul de migranți din Peninsula Balcanică.

Autoritățile de la Zagreb au interzis accesul în țară tuturor camioanelor din Serbia, cu excepția celor care transportau bunuri perisabile, și a închis șapte din opt puncte de trecere a frontierei, transmițând că Serbia ar trebui să îi dirijeze pe imigranți de asemenea în Ungaria și România.

„Nu va fi război sau violență, totul va fi calm, însă acesta nu este un comportament normal (din partea Serbiei)”, a declarat prim-ministrul croat, Zoran Milanovici, la Bruxelles, unde a participat la un summit cu liderii europeni pe tema crizei imigranților.

Peste 40.000 de imigranți, mulți dintre ei fiind refugiați sirieni, au intrat în Croația din Serbia începând cu data de 15 septembrie, când țara vecină Ungaria i-a împiedicat să pătrundă în UE, izolând granița de sud cu Serbia printr-un gard metalic.

Autoritățile sârbe au direcționat fluxul de imigranți spre granița croată, după ce aceștia pătrundeau în țară prin Macedonia.

Croația trimite imigranți spre granița sa cu Ungaria, care la rândul ei îi dirijează spre Austria, însă autoritățile de la Zagreb transmit că nu pot face față numărului mare de imigranți și cer Serbiei să-i trimită pe unii dintre aceștia în Ungaria și România.

Autor

Citește și