Prima pagină » Știri externe » DECIZIE. Senatul american a votat proiectul prin care se impun sancțiuni împotriva Chinei ca urmare a situației din Hong Kong

DECIZIE. Senatul american a votat proiectul prin care se impun sancțiuni împotriva Chinei ca urmare a situației din Hong Kong

DECIZIE. Senatul american a votat proiectul prin care se impun sancțiuni împotriva Chinei ca urmare a situației din Hong Kong

Senatul Statelor Unite a votat joi proiectul de lege care propune impunerea de sancțiuni asupra persoanelor și companiilor care susțin intenția Chinei de a impune o lege referitoare la siguranța națională în Hong Kong.

Măsura mai include și sancțiuni adiționale asupra băncilor care fac afaceri cu orice entitate care ar putea sprijini eforturile Chinei de a submina autonomia teritoriului, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.

Documentul a fost aprobat de senatori cu unanimitate de voturi. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat și de Camera Reprezentanților și să fie promulgat de președintele Donald Trump.

Senatorul democrat Chris van Hollen, unul dintre susținătorii legii, a declarat în Senat că proiectul va transmite un mesaj clar Beijingului că vor exista consecințe dacă va continua să submineze autonomia Hong Kong.

Van Hollen a mai adăugat că legea ar fi trebuit aprobată săptămâna trecută, dar Administrația Trump a solicitat amânarea votului pentru a realiza o serie de corecturi de natură tehnică.

 

 

Relațiile dintre Washinton și Beijing, tensionate

Relațiile dintre Statele Unite și China s-au înrăutățit în ultima perioadă, ca urmare a pandemiei de COVID-19, despre care Washigtonul susține că a afectat Statele Unite din cauză că Beijingul ar fi reacționat tardiv după apariția primelor cazuri.

Recent, Statele Unite au anunțat că nu vor mai acorda Hong Kong statut special în ceea ce privește comerțul, ca urmare a imixtiunilor Beijingului în politica internă a fostului teritoriu britanic.

Membrii Congresului au susținut că Statele Unite trebuie să aibă o reacție fermă în privința oricărei încercări de a submina autonomia Hong Kong.

„Aceasta ar putea fi ultima noastră șansă pentru a împiedica Beijingul să distrugă ce a mai rămas din libertatea din Hong Kong”, a declarat senatorul republican Josh Hawley.

De asemenea, Senatul a adoptat o rezoluție, propusă de Hawley, prin care condamnă legea privind securitatea națională propusă de China în Hong Kong.

Recent, Beijingul a anunțat un plan privind introducerea unei legi în Hong Kong care să combată acțiunile secesioniste, terorismul și ingerințele străine. Noua lege ar putea duce la înființarea unor sedii ale agențiilor chineze de securitate în Hong Kong.

Criticii legii susțin că aceasta reprezintă o amenințare la adresa formulei „o țară, două sisteme”, în vigoare în Hong Kong din 1997, când Marea Britanie a cedat Chinei controlul asupra teritoriului.

Guvernul chinez și cel de la Hong Kong susțin că legea nu va afecta libertățile cetățenești din acest teritoriu, ci va viza un număr redus de persoane care „creează probleme” și va ajuta la stabilizarea situației din Hong Kong, afectată de un an de proteste antiguvernamentale.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele