DECIZIE. Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile impuse Rusiei
Uniunea Europeană a decis luni să prelungească sancțiunile economice impuse asupra mai multor sectoare din economia națională a Rusiei, a anunțat Consiliul European prin intermediul unui comunicat de presă.
Astfel, oficialii de la Bruxelles au decis să extindă perioada de valabilitate a sancțiunilor cu șase luni, până la data de 31 ianuarie 2021, după cum informează site-ul agenției ruse de presă TASS.
Decizia de luni a autorităților europene se referă la sancțiunile impuse Moscovei după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, în 2014.
„Astăzi, Consiliul a decis să reînnoiască sancțiunile care se referă la sectoare specifice ale economiei Federației Ruse pentru încă șase luni, până la data de 31 ianuarie 2021”, informează Consiliul European prin intermediul comunicatului dat publicității luni.
Este foarte probabil ca autoritățile europene să decidă în viitor prelungirea sancțiunilor
Liderii europeni au luat decizia de a prelungi perioada de valabilitate a sancțiunilor împotriva Rusiei în cadrul unei videoconferințe care a avut loc în perioada 17-18 iunie.
În urma unei scurte discuții, oficialii europeni au ajuns la concluzia că prelungirea sancțiunilor se impune, întrucât Acordurile de la Minsk nu au fost implementate în totalitate.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice împotriva a 15 companii din Rusia care erau implicate în sectorul petrolier și în sectorul apărării la finalul lunii iulie 2014, atunci când autoritățile de la Moscova au anexat peninsula Crimeea, aflată sub administrație ucraineană.
Sancțiunile au fost extinse, iar valabilitatea lor a fost prelungită în repetate rânduri în ultimii ani, în contextul în care oficialii europeni au considerat că Rusia încă ocupă ilegal peninsula Crimeea.
Ca răspuns la sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană, Rusia a decis să interzică importul unor categorii de produse alimentare din statele membre ale Uniunii Europene.
La începutul acestui an, Alianţa Nord-Atlantică a anunțat că va continua să ofere susţinere Ucrainei, inclusiv la nivel militar, reiterând criticile referitoare la anexarea regiunii Crimeea de către Rusia.