Declarația lui Mitt Romney despre o eventuală „acțiune militară în Iran”
Mitt Romney, candidatul republican la Casa Albă, a afirmat marți că este „încă departe de o acțiune militară” împotriva Iranului pentru a opri programul său nuclear, temperându-și astfel discursul ofensiv susținut cu o zi înainte, transmite AFP.
„Testul pe care eu îl voi aplica este că Iranul nu trebuie să obțină capacitățile pentru a produce o armă nucleară”, a declarat Mitt Romney într-un interviu pentru postul de televiziune CNN.
„Însă trebuie să admitem că suntem încă departe de o situație în care o acțiune militară ar fi necesară. Sper că aceasta nu va fi niciodată necesară. Sper că prin sancțiuni extrem de severe și acțiunile noastre diplomatice vom putea împiedica Iranul să meargă pe calea care ar duce la încălcarea acestei linii”, a continuat candidatul republican.
Iranul este acuzat de statele occidentale și de Israel că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, fapt dezmințit de Teheran.
Mitt Romney a avut grijă să plaseze linia roșie la obținerea „capacităților” de arme nucleare și nu doar la fabricarea armelor în sine.
Întrebat cu privire la reacția sa în cazul în care Israelul ar lansa un atac asupra Iranului, candidatul a răspuns că se așteaptă să fie prevenit cu privire la orice inițiativă israeliană. „Dacă aș fi președinte, acțiunile Israelului nu ar fi o surpriză pentru mine”.
„Speranțele sunt mari și șansele sunt reale să convingem Iranul să nu meargă pe un drum care ar conduce la o situație nucleară. Însă aceasta solicită din partea Americii o forță reală și a nu arăta nicio distanțare între noi și Israel”, a declarat Mitt Romney, prieten cu premierul israelian Benjamin Netanyahu încă din anii 1970.
După noul său apel de luni pentru înarmarea opoziției siriene, Mitt Romney a precizat în același inteviu că „aceste arme ar putea veni de la turci sau de la saudiți”.
Într-un discurs foarte dur susținut la Institutul militar din Virginia luni, republicanul l-a criticat pe președintele Barack Obama pentru „pasivitatea” sa în privința Orientului Mijlociu. Afirmând că vrea să sporească sancțiunile împotriva Iranului, el nu a precizat totuși la ce altfel de acțiuni ar recurge dacă va fi ales.